Növelheti a vásárlási kedvet a kamattámogatás

2012.03.29, 8:15:

Öt százalékkal is nőhet a lakáspiaci tranzakciók száma az állami otthonteremtési kamattámogatás hatására, főleg a kisebb, új építésű lakások iránti kereslet élénkülhet meg.

A Magyarországon tavaly megvalósult 85-90 ezer ingatlan-adásvételnek akár az 5 százalékát is kiteheti az állami otthonteremtési kamattámogatás következtében remélt lakáspiaci forgalombővülés. Az állami kamattámogatás révén ugyanis gyakorlatilag visszatérnek a piacra a devizahiteleknél tapasztalt válság előtti vonzó kamatszintek, és még az árfolyamkockázattal sem kell számolni, hiszen az állami segítséget csak forint alapú kölcsönre lehet igényelni.

A március elején hatályba léptetett, az OTP Banknál előkészítés alatt álló állami mankót új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakás vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet majd igénybe venni. A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken, a kritériumai pedig igen széles választékot hagynak azoknak, akik a kedvező konstrukció segítségével szeretnének ingatlant vásárolni. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, és az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül nem haladhatja meg a 30 millió forintot. „Vidéken gyakorlatilag bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet ebbe az összegbe, amely Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes otthont biztosító 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a IX., XI., VIII. kerületekben. Valószínűbb azonban, hogy az emberek ennél inkább olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a teljes vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes hitel aránya. Ezért arra számítok, hogy a kamattámogatás hatására főleg a 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt nőhet meg érezhetően a kereslet a belső fővárosi kerületekben ” – véli Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. Ez az ingatlanberuházóknak is jó hír lehet, hiszen az élénkülő kereslet felszívhatja a korábbi projektjeikből megmaradt, kevésbé kelendőnek bizonyult lakásaikat is.

A használt lakások esetén a maximált ingatlanár 15 millió, a kamattámogatású hitelé pedig 6 millió forint, ami azt jelenti, hogy ezzel a két szélsőértékkel számolva magasabb a kedvezményesen igényelhető hitel aránya a teljes vételárhoz képest, mint az új építésű lakásokra vonatkozó kritériumoknál. „Ez vonzóbbá teheti ezt a konstrukciót az igénylők számára, azonban az árlimit itt valamivel jobban behatárolhatja azt – legalábbis Budapesten –, hogy milyen kerületekben mekkora lakást lehet belőle vásárolni. Vidéken akár még családi házat is lehet ennyiért kapni, a fővárosban azonban – kerülettől függően – 40-75 négyzetméteres lakás jöhet ki 15 millió forintból” – teszi hozzá Kosztolánczy György.

Hir_20120329-2

Forrás: kormány.hu

Vissza