Vonzóbbá válhatnak az energiahatékony lakások

2012.04.16, 6:48:

Változásokat hozott az ingatlanpiacon, hogy 2012 januárja óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelező az energiatanúsítvány kiváltása. A rendszer által biztosított átláthatóság rövid és középtávon a fontos vásárlási szempontok közé emelheti az energetikai minősítést, mindez a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok árát lenyomhatja, míg a felújítottak iránti keresletet élénkítheti.

Várhatóan növelni fogja a jobb energetikai minősítéssel rendelkező ingatlanok forgási sebességét, hogy január elseje óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelezően ki kell váltani az energiatanúsítványt – számol be az OTP Ingatlanpont. „Sokkal jobban odafigyelnek az ügyfelek leendő ingatlanuk kiválasztásánál annak energetikai jellemzőire, hiszen a folyamatosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabb szempont a várható rezsiköltség. A január óta kötelező energiatanúsítvány objektív összehasonlítási alapot ad ehhez, ami érzékelhetően növelte a jobb energetikai besorolású ingatlanok forgási sebességét” – vélekedik Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója.

A tapasztalatok szerint az ingatlanhirdetésekben is mind gyakrabban bukkan fel az energetikai minősítés, és várhatóan ez a folyamat tovább fog erősödni a jövőben. Mindeközben nem csak az eladásnál, hanem a bérbeadásnál is előnyösebb helyzetbe kerültek a jó energetikai kategóriába sorolt ingatlanok, hiszen a bérlők is mérlegelik a választásnál azt, hogy mennyire takarékos, vagy épp pazarló az ingatlan, amelyben – még ha csak átmenetileg is – élni fognak.

Bizonyos épülettípusoknál még inkább előtérbe került a korszerű energetikai állapot igénye: a paneleknél például jellemzővé vált, hogy a vásárlók szinte kizárólag az egyedi mérővel rendelkező, szigetelt lakásokat keresik. Mindez azt is jelenti, hogy a gyengébb energetikai minősítéssel rendelkező lakásoknál lefelé nyomhatja az árakat az energiatanúsítvány megjelenése, hiszen a kedvezőtlen értékelést „kiteszi az ablakba”, alkupozícióba hozva ezzel a vásárlókat. A teljes hazai lakásállományt tekintve – ismerve az átlagos energetikai jellemzőjét – összességében inkább árcsökkenést hozhat így eleinte az ingatlanok zöldkártyája.

Az energetikai hatékonyságot javító korszerűsítésekben ugyanakkor egyértelműen érdekeltté teheti az ingatlantulajdonosokat. Kosztolánczy György szerint az energetikai hatékonyság javítása mindenképpen értékállóbbá teszi az adott ingatlant, és a felújításra szánt összeg néhány éves távlatban – az ingatlanpiac remélt felfutásával – az árban is megmutatkozhat majd. Véleménye szerint ugyanakkor a piacnak még időre van szüksége ahhoz, hogy beárazza az energiatanúsítvány egyes osztályait.

Vissza