Valódi verseny indulhat az új lakásokért

2012.05.07, 3:59:

A közelmúltban indult állami ösztönzők, továbbá az épületek energetikai hatékonyságának előtérbe kerülése lendületet adhatnak az éledezés első jeleit mutató újlakás-piacnak. Új projekt eközben alig-alig indul a piacon, így az idén tovább csökkenhet a piacon elérhető új lakások száma – áll az OTP Ingatlanpont legfrissebb kitekintésében. Az országos ingatlanközvetítő hálózat várakozásai szerint szabályos verseny indulhat a jó paraméterekkel rendelkező új lakásokért.

Hosszú évek után ismét keresletivé alakulhat a hazai újlakás-piac. Az élénkülő forgalomnak, valamint az új projektek hiányának köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenhet az új építésű ingatlanok eladatlan állománya – állítja legfrissebb piaci kitekintésében az OTP Ingatlanpont. Az országos ingatlanközvetítő hálózat szerint a tendencia már tavaly elkezdődött: 2011-ben 2006 óta először haladta meg a piaci kereslet volumene az új kínálatét. Budapesten például közel 3000 új lakást adtak el tavaly, míg mindössze 2490 épült. Jelenleg egyébként körülbelül 2900 eladatlan új építésű lakás van a fővárosban, folyamatban pedig mintegy 1800 építése van. Mivel a folyamatban lévő beruházások kifutásával az épülő lakások számának további csökkenése várható, a kereslet pedig élénkülhet, verseny indulhat a jó paraméterekkel bíró új lakásokért.

„Az idén indult állami ösztönzők elsősorban az újlakás-piacot élénkíthetik. A teljes vételár akár 10-15 százalékát is elérő szociálpolitikai kedvezményt ugyanis csak ilyen ingatlanra lehet igénybe venni. A kamattámogatás várakozásaink szerint főleg a belső fővárosi kerületekben található, 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt növelheti meg érezhetően a keresletet” – vélekedik Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet igénybe venni kamattámogatással úgy, hogy az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 30 millió forintot. Ebbe az összegbe gyakorlatilag bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet vidéken, de Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes otthont biztosító 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a VIII., IX., XI. kerületekben. „Valószínűbb azonban, hogy az emberek ennél kisebb és olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes hitel aránya” – magyarázza Kosztolánczy György.

Az élénkülő kereslet várhatóan a kedvező adottságú új lakásokat szívhatja fel az átadandó, illetve a piacon lévő ingatlanok közül. Mivel azonban nem igen indulnak új fejlesztések, előfordulhat, hogy egy-másfél éven belül az elérhető kínálat olyan lakásokból áll majd, amelyek kevésbé elégítik ki a vevői igényeket, például a nem olyan előnyös alaprajzuk, a kedvezőtlen tájolásuk, vagy egyszerűen a túl magas áruk miatt. Kosztolánczy György ezért úgy véli, hogy mostanában érdemes belevágnia új lakás vásárlásába annak, aki ezt egy ideje tervezgeti, hiszen az elérhető állami ösztönzők, a kedvező árszint, valamint a jelenleg még kellően széles választék összességében kedvező külső feltételeket biztosítanak ehhez.

Az OTP Ingatlanpont kínálatában jelenleg 127 budapesti új lakás található, és igen széles palettát fednek le, hiszen alapterületük 29 és 105 négyzetméter között mozog, az áruk pedig 11,9 és 89,2 millió között változik. Ami a vidéki választékot illeti, jelenleg 177 új építésű ingatlan szerepel az OTP Ingatlanpont adatbázisában nyolc különböző városban, az alapterületük 25 és 83 négyzetméter, míg az áruk 7,3 és 48,7 millió forint között szóródik.

Az OTP Ingatlanpont várakozásai szerint hosszabb távon ugyanakkor az ingatlanfejlesztések is reagálhatnak az élénkülő piaci keresletre; a fejlesztések várhatóan jobban idomulnak majd a megváltozott vásárlói igényekhez, valamint az állami ösztönzők által támasztott követelményekhez. „A korábbi tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét a tervezési szakaszban lévő projektek lakásmixének kialakításánál, így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban” – vélekedik Kosztolánczy György.

Vissza