A luxuslakások iránt is van kereslet

2012.07.18, 3:09:

Van érdeklődés a jó lokációjú, átgondolt kialakítású, jól beazonosítható célközönségnek szánt exkluzív lakások iránt – derül ki az OTP Ingatlan Zrt. és az OTP Ingatlanpont Kft. frissen ismertetett luxuslakás-piaci helyzetértékeléséből. A felső kategóriásnak számító új lakások átlagos négyzetméterára 600-700 ezer forint körül mozog.

Élénkült az érdeklődés a felső, illetve luxuskategóriába tartozó új építésű ingatlanok iránt az elmúlt hónapokban – derül ki az OTP Ingatlan Zrt. és az OTP Ingatlanpont Kft. frissen ismertetett luxuslakás-piaci helyzetértékeléséből. „Februárban és márciusban hagyományosan megnő a tranzakciószám a piacon, de az idei első néhány hónapban a luxusszegmens iránti megélénkült érdeklődés részben a nemzetközi bizonytalanság fokozódásának is köszönhető volt. Mivel az exkluzív adottságú ingatlanok értékálló befektetésnek számítanak, így többen a megtakarításuk biztonságba helyezésének egyik lehetséges eszközét látták egy ilyen lakás megvásárlásában” – magyarázza Tettamanti Iván, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó OTP Ingatlanpont Kft. újépítés-értékesítési vezetője.

Jellemzően az I., II. és XII. kerületben található „high-end” termékekre mutatkozik leginkább kereslet, az ilyen jellegű lakások négyzetméterára meghaladhatja a 600-700 ezer forintot is. Ilyen árak mellett azonban elvárás a vevők részéről, hogy az ingatlan kuriózumnak számítson az elhelyezkedése, a kivitelezési minősége terén. A vevők döntése szempontjából kiemelt fontosságú emellett, hogy beazonosítható referenciákkal rendelkező, megbízható fejlesztő álljon az érintett projekt mögött. Ez ugyanis garanciát jelent arra nézve, hogy valóban a tervezett időre és az elvárt magas minőségben készül el a beruházás. Az értékesítési vezető szerint túlnyomórészt készpénzes vásárlók találhatók jelenleg a luxusingatlanok piacán.

„Mára már kevés a lakásprojekt megvalósítására alkalmas lokációjú üres telek a közkedvelt I., II. és XII. kerületek bel-budai részén, illetve alig-alig akad olyan fejlesztő, amely a jelenlegi piaci helyzetben fejlesztésbe kezd. Ennek megfelelően az idei évben várhatóan 50-nél is kevesebb új építésű, értékesítési céllal épített presztízslakás átadása várható” – teszi hozzá Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. Jellemző, hogy az az egy-két cég, amely egyáltalán fejleszt nagyon óvatos, és csak akkor kezdenek bele az építkezésbe, ha az előértékesítés során bizonyos számú lakást már eladtak.

Az elmúlt években a luxuslakás-fejlesztések esetében is mind inkább előtérbe kerül a praktikum, és szintén trend, hogy a korábban megszokottal ellentétben az ilyen felső kategóriás ingatlanokat sem feltétlenül „pakolják tele” mindenféle, a közös költséget jelentősen megnövelő szolgáltatással – mint például a portaszolgálat, a közös wellness és sportrészleg, bortrezor stb.. „A luxuslakásoknál az is jellemző – ahogyan a Pauler Ház projektünk esetében is –, hogy a vevő igénye szerint szerkezetkész állapotban is átveheti a lakást, így a leendő tulajdonos a saját elképzelései szerint valósíthatja meg belsőépítészeti, illetve lakberendezési elképzeléseit” – mondja Ádány Tamás.  

Vissza