Felpezsdíti az ingatlanpiacot az állami kamattámogatású hitel

2012.09.07, 8:58:

Az augusztus óta elérhető állami kamattámogatású lakáshitelnek, illetve az év elejei végtörlesztési rohamnak köszönhetően meghaladhatja az idén a 90-100 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma. Az állami mankó pozitív piaci hatása már szeptemberben megjelenhet az eladásokban – véli legfrissebb előrejelzésében az OTP Ingatlanpont. A kamattámogatásnak köszönhetően visszatérhetnek az ingatlanpiacra a hiteles vásárlók, akik a válság utáni években szinte eltűntek.

Az augusztus óta elérhető állami kamattámogatású lakáshitel akár már szeptembertől éreztetheti a pozitív hatásait az ingatlanpiacon, és ezer körüli többlet adásvételt eredményezhet – derül ki az OTP Ingatlanpont piaci előrejelzéséből. „Érezhetően felpörgetheti az év utolsó négy hónapjában az ingatlanpiacot a kamattámogatott lakáshitel, s mivel a január is kimondottan erős volt a végtörlesztési hajrá következtében, így 2012-ben az ingatlanpiaci adásvételek száma összességében elérheti a 90-100 ezret is, a tavalyi 85-90 ezer tranzakció után” – véli Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Elsősorban az eredményezheti a várt bővülést, hogy a támogatás által biztosított kedvező kamatszintek visszavonzhatják a finanszírozást hitellel kiegészítő vásárlókat az ingatlanpiacra. Utóbbiak a válság berobbanását követően gyakorlatilag eltűntek. „A válság előtti években az ingatlan-adásvételek nagyságrendileg 65-70 százaléka volt részben hitelből finanszírozott, a maradék pedig készpénzes. Ez az arány 2009-re pont a fordítottjára változott, tavaly pedig már alig 15 százalék volt a pénzintézeti finanszírozást is igénylő vevők aránya. A támogatott lakáshiteltől most azt várjuk, hogy ismét visszatérnek a hitelből vásárlók az ingatlanpiacra, az arányuk 30 százalék körülire nőhet jövőre, már csak azért is, mert bővült a támogatásra jogosultak köre – 35 év felettiek és akár egyedülállók számára is elérhetővé vált-, és használt lakóingatlan vásárlására is igénybe vehető az új konstrukció” – magyarázza Kosztolánczy György. Várakozásai szerint a hazánkban tavaly nyélbe ütött 85-90 ezer ingatlan-adásvételnek akár 5 százalékát is kiteheti a kamattámogatott kölcsöntől remélt lakáspiaci keresletbővülés.

Az állami kamattámogatású lakáshitelt új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakóingatlan vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet igénybe venni. A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül nem haladhatja meg a 30 millió forintot. „Vidéken szinte bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet ebbe a keretbe, de Budapesten is elegendő lehet ez az összeg egy 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra pl. a IX., XI., VIII. kerületekben” – mondja Kosztolánczy György. Valószínű azonban, hogy az emberek nagy része ennél olcsóbb ingatlant kereshet majd, hogy a teljes vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes hitel aránya az önerőhöz képest.

A használt lakásoknál a maximált ingatlanár 15 millió, amelyhez 6 millió forint kamattámogatásos hitel igényelhető. Ennél a konstrukciónál tehát magasabb az elérhető hitel aránya a teljes vételárhoz képest, mint az új építésű lakások vásárlásánál. „Ez vonzóbb lehet az igénylők számára, azonban itt az árlimit valamivel jobban behatárolhatja azt – főként Budapesten –, hogy milyen ingatlant lehet találni az összegplafon alatt. Vidéken akár még családi házat is lehet ennyiért kapni, a fővárosban azonban – kerülettől függően – 40-75 négyzetméteres lakás jöhet ki 15 millió forintból” – teszi hozzá Kosztolánczy György.

Az állami kamattámogatási rendszernek külön részét képezi a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan megvásárlásához, illetve a hátralékos adós részére kisebb lakás vásárlásához kialakított kamattámogatás. „Előbbi esetben lehet a vételárhoz viszonyítva legnagyobb arányú támogatott hitelt kapni: Budapesten a 15 millió forint maximált vételár mellett 10 millió forint támogatott hitelt lehet igénybe venni késedelmes jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlása esetében, vidéken pedig 10 millió forintos árlimit mellett 7 millió forint lehet a támogatott hitel összege. Mindez azt jelenti, hogy ebben az esetben a vételárnak akár 60-70 százalékát is kamattámogatott hitelből lehet fedezni” – mondja Kosztolánczy György. Kiemeli: a meghatározott feltételeknek megfelelő hátralékos hiteladósok kisebb lakásba költözés esetén az új ingatlannál akár nulla forint önerővel, teljes finanszírozással is vehetnek lakást, köszönhetően a kamattámogatáshoz kapcsolódó banki ajánlatoknak. „Sietnie kell azoknak, akik a kamattámogatásnak ezt a két fajtáját vennék igénybe, ugyanis ezek esetében 2012. december 31-e az igénylési határidő, míg a többi változat esetén 2014. december 31” – hívja fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Vissza