Segítik az újlakás-vásárlókat régi ingatlanjuk eladásában

2012.09.26, 8:41:

Az újlakás-vásárlás iránt érdeklődő ügyfelek harmadánál jelenthet potenciális akadályt az, hogy a teljes vételár előteremtéséhez értékesíteniük kellene a meglévő ingatlanjukat – derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci helyzetértékeléséből. A jelenségre megoldást nyújthatnak a beruházók által alkalmazott újszerű értékesítési technikák és akciók.

Jellemzően a 45-50 négyzetméter körüli, kétszobás ingatlanokat keresik a vásárlók az újlakás-piacon, de kedveltek a funkcionális, jó elrendezésű 3 hálószobás lakások és változatlanul van igény az egyedi, csúcskategóriás ingatlanokra. Mindeközben a vevők döntési szempontjai között még inkább előtérbe került az ingatlanfejlesztők megbízhatósága – derül ki az OTP Ingatlanpont frissen ismertetett újlakás-piaci helyzetképéből.

„Árérzékeny a piac, továbbra is a készpénzes vevők vannak túlsúlyban, és jellemző, hogy 20-30 százaléknál nagyobb arányú hitelt alig vesz fel valaki új ingatlan vásárlásához. Tapasztalataink szerint az új lakások iránt érdeklődő vásárlók körülbelül 30 százaléka van olyan helyzetben, hogy bár költözni szeretne, a vételár előteremtéséhez el kellene adnia régi lakását, vagy egyéb ingatlanját” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Ez egyre többeknek jelent problémát, hiszen jelenleg sok esetben csak hosszadalmasan, illetve viszonylag alacsony árszinten képesek értékesíteni használt ingatlanjukat az eladók.

A jelenségre megoldásként az OTP Ingatlan Zrt. frissen indított Költözöm Program-ja egyedi lehetőséget biztosít. A Program egy olyan könnyített fizetési konstrukció, amely lehetővé teszi az ügyfélnek, hogy a vételár 30%-nak kifizetése után egyből beköltözhessen új lakásába, a teljes vételárat pedig elég 2 éven belül kifizetnie. „Az előre kifizetett díjak beszámítanak a vételárba, így a vásárlók azokkal a vételár egy részét fizetik meg. Ezzel párhuzamosan marad idejük arra is, hogy a konstrukció futamideje alatt meglévő ingatlanjukat az elérhető lehető legjobb áron értékesítsék” – mondja Ádány Tamás, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója.

Az új termék is mutatja, hogy az ingatlanfejlesztők mostanában előszeretettel nyúlnak innovatív értékesítési technikákhoz, illetve különféle akciókhoz az ügyfelek megfogása érdekében. „Komolyabb árengedményt elsősorban azoknál a kedvezőtlenebb adottságú lakásoknál érhetnek el az ügyfelek, amelyek megmaradtak egy épület átadása után, s amelyektől szabadulnának a beruházók, amúgy az általános alkupozíció 3-5 százalék körül mozog a piacon. Bevett szokás viszont, hogy a lakás mellé ajándékként, vagy az eredeti ár töredékéért kínálnak a beruházók tárolót, garázst a vásárlók számára” – véli Tettamanti Iván, az OTP Ingatlanpont újépítés értékesítési vezetője. „Az is gyakorlattá vált a piacon bizonyos szegmensekben, hogy az egyébként átadott épületben az eladatlan lakások egy részét csak akkor fejezik be kulcsrakésszé a fejlesztők, ha megvan rá a vevőjük” – teszi hozzá Ádány Tamás.

Hir_20120926_diagram

Forrás: OTP Jelzálogbank, beruházói és értékesítői adatközlés alapján, 2012. június

Az újlakás-piacon még várat magára az igazi fellendülés, az átadott lakások száma várhatóan tovább csökken az idén. Budapesten például mindössze 800 újlakás találta meg első tulajdonosát január és június között az OTP Jelzálogbank adatai szerint, száz feletti eladással mindössze a XI., XIII. és IX. kerületek büszkélkedhetnek. „Fordulatot hozhatnak az idén indult állami ösztönzők, ezek ugyanis elsősorban az újlakás-piacot élénkíthetik. A teljes vételár akár 10-15 százalékát is elérő szociálpolitikai kedvezményt csak ilyen ingatlanra lehet igénybe venni, a kamattámogatás pedig főleg a 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt növelheti meg érezhetően a keresletet” – véli Kosztolánczy György.

Vissza