Nagyok a különbségek a lakótelepek átlagárai között

2012.10.09, 8:01:

Országos átlagban bő harmadával alacsonyabb egy lakótelepi lakás négyzetméterára, mint egy ugyanott található egyéb társasházi ingatlané, a nagy lakótelepek átlagárai között pedig akár háromszoros különbségek is előfordulhatnak. A tapasztalatok szerint 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, ezen belül is főleg a másfél szobás, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak.

Átlagosan 35 százalékkal alacsonyabb egy lakótelepi lakás négyzetméterára, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané – derül ki az OTP Jelzálogbank frissen közzétett Lakótelep Értéktérkép elemzéséből. Néhol még ennél is nagyobb lehet a különbség, de fordított irányú eltérés is előfordul.

„A főváros III. kerületében 45 százalékkal olcsóbbak a panelek a hagyományos társasházi, Salgótarján esetében viszont a lakótelepi lakások drágábbak, köszönhetően városközponti elhelyezkedésüknek, illetve az egyéb társasházi lakások szűk és rossz minőségű kínálatának” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az elemzés szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár „A közkedvelt, zöld felületekben gazdag, főleg négyemeletes házak által jellemzett József Attila lakótelepnek köszönhetően a IX. kerületben a 220 ezer forintot is meghaladja a lakótelepi lakások átlagára” – emeli ki Valkó Dávid. A IX. kerületen kívül egyedül a XI. és a XIII. kerület lakótelepi lakásainak átlagára haladja meg a 200 ezer forintos szintet, míg a XX., a XV., valamint a XVIII. kerületben a legalacsonyabb a fővárosi árszínvonal, ahol túlnyomóan peremvárosi, 70-es években épült panellakótelepek találhatóak.A megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti, továbbá Debrecen lakótelepi átlagára haladja még meg a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot. A legolcsóbbnak Salgótarján számít, százezer forint alatti átlagos fajlagos árral.

 „A legdrágább lakótelepek vagy az ötvenes-hatvanas években, blokkos építési móddal épült, 3-6 szintes épületekből állnak, vagy már a nyolcvanas években, eleve magasabb presztízsű területeken épültek. A legolcsóbb lakásokat leginkább a hetvenes évek nagy, akár 10-15 ezer lakásos panellakótelepein találjuk meg. A toplista legfelső szegmensében Budapesten akár 350 ezer forintot is fizetnek egy kisebb lakás négyzetméterért, míg a fővárosi minimumár az elmúlt másfél évben 80 ezer forint körül volt négyzetéterenként. Vidéken nagyjából 40 ezertől 250 ezer forintig terjed az abszolút intervallum” – hangsúlyozza Valkó Dávid.

Hir_20121008_diagram

Ahogyan azt az árak is mutatják, jelentősek az eltérések a különböző megyeszékhelyek panelpiacai között. „Győrben, Székesfehérváron és Szegeden élénk a kereslet a lakótelepi lakások iránt, Miskolcon és Pécsen viszont hatalmas a túlkínálat és alacsonyak az árak. Debrecenben a minimális igény néhány városrészre korlátozódik” – mondja Kosztolánczy György, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója az értékesítési tapasztalataikra alapozva.

Általánosságban elmondható, hogy 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, főleg a másfél, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak, az erkély megléte pedig szinte alapelvárásnak számít. Minden városban a felújított, hőszigetelt, panelprogramos lakásokat lehet a legkönnyebben eladni, a felújítás értékét azonban nehéz érvényesíteni az árakban. „Székesfehérváron például olyannyira nem számít különlegességnek a felújított panel, hogy az év végére szinte csak ilyen lesz már a városban, de Szegeden is az országos átlagot messze meghaladóan valósultak meg a program keretében energetikai korszerűsítések, ennek megfelelően nem számít jelentős árnövelő tényezőnek a felújított lakótelepi lakás” – mondja Kosztolánczy György. Debrecenben a mérsékelt kereslet a belvárosi, illetve az egyetemvárosi panelekre korlátozódik. Győrben és Székesfehérváron viszont pörög a panelpiac, itt a jó adottságú lakásokat akár néhány hét alatt el lehet adni, előbbi városban a bérleti piacon pedig egy hét alatt kiadhatóak a lakások.

Vissza