Ezek a legdrágább megyék, városok, kerületek

2012.12.20, 2:46:

Az év vége hagyományosan a számvetés időszaka, az OTP Ingatlanpont ennek fényében kielemezte 2012 ingatlanpiaci „legjeit”. Tanulság, hogy tovább nőttek a különbségek Magyarország legolcsóbb, illetve legdrágább városai, megyéi, valamint a főváros kerületei között. A legdrágább kistérségben 8,8-szor annyiba került egy megvásárolt ingatlan négyzetmétere, mint a legolcsóbban.

Tovább nőttek az árkülönbségek a legdrágább és legolcsóbb megyék, városok, falvak között – derül ki az OTP Ingatlanpont év végi összeállításából, amely 2012 ingatlanpiaci „legjeit” mutatja be. Míg országosan az ingatlanárak gyakorlatilag már tartották magukat az idén, a területi különbségek éleződése folytatódott. „A legolcsóbb kis faluban átlagosan 25 ezer forint alatti négyzetméteráron cseréltek gazdát az ingatlanok, a budai vár legfelkapottabb körzetében pedig közel 700 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették a lakásokat” – emelte ki a végleteket Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. A legdrágább megyeszékhely Debrecen, míg a legdrágább megye Somogy volt az idén.

Az OTP Ingatlanpont eladásai is nagyon széles ársávban mozogtak. „A legolcsóbb általunk értékesített ingatlan 188 ezer forintért kelt el a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Fegyverneken” – említ egy példát Kosztolánczy György. Hozzátette: a jelenlegi piaci helyzetben is van kereslet a jó lakások iránt: egyik győri lakásukat például a meghirdetés másnapján már el tudták adni.

Megyék

Nagy az árkülönbség a magyarországi megyék közt: a listavezető Somogy, illetve a rangsor utolsó helyére került Nógrád között például nem kevesebb, mint 2,5-szeres. Megfigyelhető, hogy nyugatról kelet felé haladva jellemzően csökkennek az ingatlanárak, igaz, egy-egy helyi tényező jelentős mértékben megemelheti az árszintet. Somogyban például a Balaton-parton értékesített – nagyrészt új építésű ingatlanok miatt igen magas volt az átlagár, miközben Belső-Somogy településein országos összehasonlításban is alacsony áron kelnek el az ingatlanok. A megyék vonatkozásában a legnagyobb mértékben (öt százalékot is meghaladóan) Tolna, Vas és Békés nőtt az eladott ingatlanok ára.

Megyék

Megyeszékhelyek

Egy-egy nagyváros ingatlanpiacát jelentősen befolyásolhatja a helyi gazdaság és ipar „állapota”: a három legdrágább megyeszékhely közül kettőben, Győrben és Kecskeméten is egyértelműen az elmúlt időszak autóipari beruházásai magyarázzák a magas, és továbbra is folyamatosan emelkedő ingatlanárakat. A legdrágább megyeszékhely az ország második legnépesebb városa, Debrecen, a legolcsóbb megyeszékhelyek az ország északkeleti régiójában találhatók.

Megyeszékhelyek

Budapest

Rózsadomb és a Havanna lakótelep – ez a két budapesti véglet az ár szempontjából. De már az egyes kerületek összesített árait nézve is jelentős különbségekkel találkozhatunk. A budai hegyvidék és a szűk belváros a legdrágább, míg a peremkerületekben lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni.

Budapest

Míg kerületi bontásban nagyjából kétszeres az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább között, ennél jóval nagyobb differenciával találkozhatunk, ha az irányítószám-körzetek szintjén vizsgálódunk. A budai vár legelőkelőbb részén például több mint 4,5-szer annyit fizettek egy lakás négyzetméteréért, mint az egyik legolcsóbbnak számító Havanna lakótelepen. Általánosságban megállapítható, hogy a lakótelepi körzetekben a legnyomottabbak az árak.

Budapest

Vissza