Hogyan pofozzuk ki lakásunkat? – hasznos tanácsok eladóknak.

2013.03.04, 4:00:

Tizenöt másodperc. Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a potenciális vevő a küszöb átlépése után ennyi időn belül már el is döntötte - legalábbis tudat alatt-, hogy kell-e neki a meglátogatott ingatlan, vagy sem. Döntő tehát az első benyomás, összeszedtünk ezért néhány hasznos tanácsot a lakáseladóknak arra vonatkozóan, hogyan tudják komoly ráfordítás nélkül egy kis odafigyeléssel vonzóbbá tenni az ingatlanjukat.

A lehetséges vevő tulajdonképpen már az utcán megszerzi az első benyomásait a meglátogatott ingatlanról, így elsődleges fontosságú, hogy ez után még legyen kedve belépni a kiszemelt otthonba. Családi ház esetén ezért érdemes a vevő érkezése előtt rendbe tenni a kertet, lenyírni a füvet, eltakarítani az esetleg ott tárolt kacatokat, emellett vendégcsalogatóként ajánlott néhány színes virág elhelyezése is a bejárati ajtó mellett. Társasházi lakás esetében érdemes lehet alaposan kitakarítani a lépcsőházat, rendet tenni a lakáshoz vezető folyosón. Amennyiben nagyon romos a lépcsőház, akár a kifestése is felmerülhet, ez természetesen azonban már nagyobb költséggel jár, és a szomszédok beleegyezése is szükséges hozzá.

Alapvető tapasztalat, hogy üres lakásokat sokkal nehezebb eladni, mint a bútorozottakat. Egy lecsupaszított ingatlanban ugyanis nehezebben tudják elképzelni az emberek azt, hogyan élnének benne, hogyan rendeznék be. Maradjanak tehát a bútorok, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlzsúfolt a lakás, az ugyanis már ellentétes hatást válthat ki.

A vevők saját leendő otthonukat keresik, és nem mások mostani otthonára kíváncsiak. Nagyon fontos ezért az eladásnál, hogy semmiképpen se zavarják lépten-nyomon az összképet egyértelműen személyes tárgyak, például családi fotók a polcokon, matricák a hűtőn, szétszórt fogkefe és egyéb piperék a fürdőszobában. Igyekezzünk tehát minél jobban „személyteleníteni” a lakásunkat mielőtt megérkezik a vevő.

Rend a lelke mindennek. A mondás a lakáseladásra is igaz, csináljunk ezért egy igazi nagytakarítást, tisztítsuk meg az ablakokat, portalanítsunk, mossuk ki a lakástextíliákat. Egy koszos, rendetlen ingatlanban senki sem szeretne élni, a vásárlók pedig éppen arról készülnek dönteni, hol töltik majd életük elkövetkező éveit.

Nagyobb az esélyünk az ingatlan eladására, ha az „átlagemberek” ízlésének próbálunk megfelelni, a túlságosan extrém vagy egyéni lakberendezési stílusok ugyanis sok potenciális vásárlót elriaszthatnak. A gyakorlatban ez annyit jelenthet, hogy ha korábban neon zöldre festettük a falakat és extravagáns bútorokkal zsúfoltuk tele a lakást, akkor ezeket „semlegesítve” fessük be fehérre a falakat, rendezzük be hétköznapibb bútorokkal az ingatlant. Amennyiben nem tudjuk lecserélni a bútorokat, igyekezzünk őket lefedni újszerű, vagy a környezettel jobban harmonizáló huzattal, lepedővel, szövettel.

Hogyan pofozzuk ki lakásunkat? – hasznos tanácsok

 

Terelgessük a potenciális vásárló érzékeit! A fényes, világos lakásokat sokkal jobban kedvelik a vevők, erre érdemes rájátszani, húzzuk el a függönyöket, és még nappal is legyenek felkapcsolva a lámpák, amikor éppen megnézik az ingatlanunkat. Ha pedig kicsit zajos a lakásunk az utca forgalma miatt, akkor halk háttérzenével tudjuk erről elvonni a figyelmüket. Az illatok is nagyon sokat számítanak, ezért az érdeklődő érkezése előtt szellőztessünk, esetleg gyújthatunk illatosított gyertyát, vagy egy friss virágcsokorral, esetleg gyümölcskosár kihelyezésével bűvölhetjük el a vásárló orrát.

Bár sokan szeretik a kutyusokat, cicákat, nyuszikat és egyéb házi kedvenceket, vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni azt, hogy állattal éljenek együtt, illetve sokan allergiások is rájuk. Ezért amikor érdeklődőt várunk a lakásunkba, igyekezzünk elintézni, hogy ne legyen otthon háziállat, mert egyeseknél ez a vásárlást kizáró tényező is lehet.

Nehezítheti a lakás bejárását, ha közben fel s alá rohangálnak a gyerekek. Lehetőség szerint ezért érdemes megoldani a felügyeletüket akkor, amikor érdeklődőket fogadunk az otthonunkban, főleg, ha kis lakásról van szó.

Vissza