Kedvező változások jöhetnek a lakástámogatásban!

2013.03.18, 6:35:

Jelentősen módosulhatnak áprilistól a szociálpolitikai támogatás, vagyis a szocpol feltételei a kormány tervei szerint. A tervezett változások értelmében már egy gyerek vállalása is elegendő lehet a jogosultsághoz, és növekedne az igénybe vehető támogatás összege is. Ismét bevezetnék a félszocpolt, ami kevesebb összeggel ugyan, de használt lakások vásárlására is felhasználható lenne, de a kettő, vagy több gyermeket nevelők akár meglévő lakásuk bővítésére is fordíthatnák ezt az összeget. Elemzők a használt lakások piacának bővülését várják a változásoktól.

 

Viszonylag kevesen vették igénybe a szocpolt 2012-es újbóli bevezetése óta, ami valószínűleg a szigorú feltételekből is adódik: a támogatást csak új lakások vásárlására lehetett költeni, és a jogosultsághoz legalább két gyereket kellett vállalni. A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése változtatna ezen, jelentősen kibővítve az érintettek körét és növelve a felhasználható keretösszegeket is.

Kedvező változások jöhetnek a lakástámogatásban!

A támogatási formát a tervek szerint a jövőben már az egygyermekes családok is igénybe vehetik, és ezzel párhuzamosan a lakás alapterület minimuma is lecsökkenne 60 négyzetméterről 45 négyzetméterre. Az új lakás vételára áfa és telekár nélkül továbbra is legfeljebb 300 ezer forint, alacsony energiafogyasztású lakás esetében pedig legfeljebb 350 ezer forint lehet négyzetméterenként.

Hir_20130318_szocpol_tablazat

A támogatás mértéke a gyerekszám, valamint a lakás mérete és energiahatékonysága alapján változik. Legalacsonyabb, 700 ezer forintos támogatási összeg akkor érhető el, ha egy egygyermekes család 45 és 65 négyzetméter közötti ingatlant vásárol. Ezzel szemben, például ha egy négy gyerekes család vásárol egy 120 négyzetméteres, új építésű lakást, a támogatás a 4,5 millió forintot is elérheti. Az összeg tovább növelhető, ha A, A+ energiaosztályú, vagy alacsony energiafogyasztású lakást vásárolunk. Egészen pontosan A energetikai besorolású ingatlan vásárlása esetében 10 százalékkal, A+ kategóriájú ingatlannál 20 százalékkal, alacsony energiafogyasztású ingatlannál (ez a kategória már-már passzív házat jelent) pedig 30 százalékkal lehet magasabb az igényelhető támogatás alapösszege, mint a többi esetben.

Újra jöhet a félszocpol

A tervezett változtatások egyik legfontosabb eleme a félszocpol bevezetése. Ennek összege a szocpolban igényelhető támogatás fele lenne, de azt használt ingatlanok vásárlására lehetne fordítani. A kettő vagy több gyermeket vállalók esetén a félszocpolt lakásbővítésre is igénybe lehetne venni. A megvásárolt használt lakás négyzetméterárát is maximalizálnák annak érdekében, hogy kiküszöböljék a drága ingatlanok szocpolból történő vásárlását. Ez az ár régiónként és településtípus alapján is változik. Míg Budapesten legfeljebb 260 ezer forintot lehet fizetni egy négyzetméterért, addig a megyeszékhelyeken 180-200 ezer forint ez az összeg, egy észak-magyarországi községben viszont mindössze 100 ezer forint fordítható lakásvásárlásra négyzetméterenként..

A támogatási rendszer használt lakások vásárlására történő kiterjesztését az is indokolja, hogy az elmúlt években erőteljesen visszaesett az újlakásépítés, és a gazdát cserélő ingatlanok kilencven százaléka használt lakás volt, így jelentősen leszűkült a szocpolt igénybe vehetők köre. A lakástámogatásban tervezett változások várhatóan jótékonyan hatnak majd az ingatlanpiacra, és élénkíteni fogják nem csak az új, hanem a használt lakások iránti keresletet is.

Vissza