A lakosság kétharmada ingatlanközvetítőre bízná az értékesítést

2013.03.25, 0:30:

A magyar lakosság az ingatlanközvetítők legfőbb hozzáadott értékét elsősorban az ingatlan értékesíthetőségének és „láthatóságának” javításában, valamint a reális piaci értékének meghatározásában látja. Az OTP Ingatlanpont online felmérése szerint a válaszadók csupán harmada próbálná meg külső segítség nélkül árulni ingatlanját.

 

Amennyiben ingatlanértékesítésre kerülne sor, kevesen próbálnának meg önállóan belevágni a folyamatba, a lakosság csupán harmada vállalná ezt – derül ki az OTP Ingatlanpont összesen több mint ötszáz fő bevonásával készült online felmérésének eredményeiből. Mindez azt jelenti, hogy a megkérdezettek kétharmada közvetítői segítséget venne igénybe az ingatlan meghirdetése, az érdeklődő telefonhívások kezelése, a potenciális vásárlók fogadása, valamint az alkudozás lebonyolítása során.

A felmérésből az is kiderül, hogy nagyobb hálózatot a megkérdezettek közel 40 százaléka venne igénybe, elsősorban abban a reményben, hogy a több munkatárs több érdeklődőt is hozhat az ingatlanjához, míg a válaszadók 13 százaléka „helyi specialistának” számító kisebb céget bízna meg, amely jól ismeri az adott környék sajátosságait. Nincsenek sokan azok sem, akik a gyors siker reményében egyszerre több közvetítőt is megbíznának, mindössze 15 százalék választotta ezt az opciót.

A lakosság kétharmada ingatlanközvetítőre bízná az értékesítést

Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója szerint nehéz feladat manapság valóban komoly vevőket találniuk az ingatlaneladóknak, a felmérés eredményei pedig azt bizonyítják, hogy a helyzettel sokan tisztában is vannak, ezért eleve kevesen próbálkoznak ezzel teljesen önállóan. Azonban az eladók erősödő tudatosságát mutatja az is, hogy a ló túl oldalára sem estek át az emberek a gyorsabb eladás reményében, és csak kevesen „halmozzák” a közvetítőket, ugyanis számos hátránnyal és buktatóval is járhat egyszerre több céggel tartani a kapcsolatot – teszi hozzá Kosztolánczy György.

„Egyrészt több időt vehet igénybe folyamatosan több céggel tartani a kapcsolatot, többek közt azért is, mert az eladónak informálási kötelezettsége is van az ingatlanosok felé, másrészt magasabb költségekkel is járhat. Előfordulhat ugyanis, hogy a több, párhuzamosan dolgozó közvetítő egyszerre hoz vételi ajánlatot az ingatlanra, ilyenkor pedig mindegyik jogosult lehet a jutalékra, függetlenül attól, hogy végül ki hozta a vásárlót” – mondja. Az pedig az ügyvezető szerint az ingatlanközvetítői piac elmúlt évek óta jellemző trendjét tükrözi, hogy a válaszadók többsége a nagy hálózatokhoz fordulna a kisebb helyi szereplőkkel szemben, ugyanis pontosan emiatt indult el a válság berobbanása után egy tisztulási és koncentrálódási folyamat a közvetítők között. „Országos hálózatunk partnerein keresztül a kisebb ingatlanirodák is kínálják az eladó ingatlanjainkat, így náluk is találkozhatnak velük a potenciális vásárlók” – hívja fel ugyanakkor a figyelmet arra az OTP Ingatlanpont vezetője, hogy a helyi specialisták a nagy hálózatokon keresztül is elérhetők.

A felmérésben azt is vizsgálta az OTP Ingatlanpont, hogy miben látják az eladók az ingatlanközvetítők fő hozzáadott értékét. A válaszok alapján elmondható, hogy tízből majdnem hatan azért bíznának meg közvetítő céget, mert az az ingatlanpiaci ismereteinek és hatékony marketingcsatornáinak köszönhetően segít láthatóvá és értékesíthetővé tenni az eladó ingatlant. A válaszadók húsz százaléka pedig azt tartja a legfontosabbnak, hogy a közvetítők képesek meghatározni az ingatlan valós piaci értékét.

„Az eladók értékítélete alapján a jövőben még inkább előtérbe kerülhetnek az olyan közvetítői hálózatok, amelyek nagyon komoly marketingtámogatást tudnak nyújtani az általuk közvetített ingatlanok hirdetéséhez, illetve reális ármeghatározást, illetve hivatalos értékbecslést is képesek nyújtani. Mindezt természetesen amellett, hogy kezelik a bejövő érdeklődéseket, előszűrik a vevők igényeit és lehetőségeit, illetve segítenek az eladó és a vevő közti érdekegyeztetésben is” – összegez Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Vissza