Felújítás értékesítés előtt? – Hasznos tanácsok eladóknak

2013.04.12, 1:40:

A lehető legmagasabb áron és a lehető leggyorsabban értékesíteni – mindannyian ezzel a céllal lépünk az ingatlanpiacra, azonban a sikerünket több, általunk nagyban alakítható tényező is jelentősen befolyásolja. Egyáltalán nem mindegy például, hogy az értékesítésre kínált ingatlan melyik arcát mutatja majdani vevőjének. Összeszedtünk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogy milyen munkálatokat hasznos elvégezni az ingatlaneladás előtt, illetve mire nem érdemes pénzt és időt áldozni.

 

A tapasztalatok szerint az ingatlanok a válság előtthöz képest több időt töltenek el az ingatlanpiacon, a vevők körültekintőbbek lettek, az értékesítés sikerességének szempontjából ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapot fogadja a lehetséges új lakókat. De vajon mennyire szükséges felújítani az ingatlant a gyorsabb értékesítés és magasabb ár reményében, mennyit érdemes erre költeni, egyáltalán megtérül-e a befektetés? Ennek jártunk utána.

Csak a szükséges ráfordítás

Teljesen „leharcolt” lakást sem birtokolni, sem megvenni nem a legnagyobb öröm. Természetesen a vétel után mindenki a saját képére formálhatja az ingatlant, de a fantáziát leginkább egy nagyjából jó állapotban lévő lakás tudja beindítani. Ennek megfelelően azt javasoljuk, hogy a beköltözhető állapotban lévő lakás egyértelmű hibáit – mint a csöpögő csaptelep, a nem tökéletesen működő nyílászáró, hiányzó burkolatok, lógó függönykarnis – érdemes kijavítani. Ezzel a lakásban eltöltött utolsó időszakot is komfortosabbá tehetjük magunk számára, a lakásról pedig azt láthatják az érdeklődők, hogy a tulajdonosaik kellő mértékben foglalkoztak vele. Hatalmas költséggel nem járnak az ilyen munkálatok, és családi, vagy éppen baráti segítséggel gyorsan megoldhatók.

Felújítás értékesítés előtt? – Hasznos tanácsok

A-tól Z-ig? Nem javasoljuk!

Egy átlagos helyen lévő, átlagos színvonalú vagy teljesen felújítandó lakás esetében azonban semmiképpen sem érdemes komplett felújítást végezni eladás előtt, mert ingatlanpiaci tapasztalatok szerint a ráfordított összeg legfeljebb fele érvényesíthető a vételárban. Természetesen vannak kivételek: a luxus ingatlanok esetében egy-egy jól átgondolt felújítás, vagy éppen átalakítást nagyra értékel a piac, így a befektetés nagyobb valószínűséggel térül meg. A teljes felújítás azért sem javasolt, mert nehéz, illetve lehetetlen megfelelni a különböző ízlésvilágú vevőjelölteknek. Mit válasszunk? Parkettát, vagy inkább padlószőnyeget? Divatos és trendi legyen a lakást meghatározó színvilág, vagy hagyjunk mindent a klasszikusnak mondható fehér színben? Ezeket a kérdéseket mi magunk is csak hosszú, családi egyeztetésekkel töltött esték után tudjuk megválaszolni, így azt javasoljuk, hogy a nagyobb változtatásokat és egyben az utolsó simításokat nyugodtan bízzuk a vevőkre!

A kikövezett arany középút

A vásárlók szempontjából az ideális kombináció a jó állapotú, szép házban lévő, de felújításra szoruló ingatlan lehet, sokan keresik az ilyeneket abban bízva, hogyha saját maguk vágnak bele a felújításba, olcsóbban megússzák az otthonteremtést. Egyrészt a felújítandó lakások ára alacsonyabb, a kisebb vételár pedig illetékmegtakarítást is jelent. Másrészt a felújítási költségeken is lehet spórolni: a szakemberek szerint ennek nagyjából 40 százalék megtakarítható, ha magunk végezzük el a munkát. Az eladásra szánt közepes állapotú, műszakilag jó állapotban lévő – néhány éve felújított - lakásokat is érdemes mindenesetre egy tisztasági festéssel „kipofozni”, hiszen a pangó piacon jóval nagyobb az eséllyel indul a megfelelő állapotban lévő ingatlan.

Mindenképpen előnnyel indul

Válassza bármelyik utat - így legyen szó minimális rendbetételről, a már több munkát és befektetést igénylő, de még a felújítandó kategóriába tartozó lakás kipofozásáról, vagy akár a teljes átépítésről, illetve felújításról -, a befektetett idő és energia megtérülhet. Az általános tapasztalat az, hogy a felújítás határozottan javítja az ingatlan eladhatóságát, még ha az árában nem is teljesen jelenik meg teljesen a beruházás értéke. Amennyiben az ingatlanunk az állapotával kitűnik az ezernyi hasonló adottságokkal rendelkező lakás közül, nagy valószínűséggel hamarabb találhatunk vevőt rá. A gyors értékesítés pedig minden eladónak egy nagyon fontos szempont.

Vissza