Nézzünk körül alaposan! - hasznos tanácsok lakásvásárlóknak

2013.04.12, 1:45:

Egy lakásvásárlás nagyon hosszú időre meghatározhatja az életünket, ezért mielőtt meghozzuk a nagy döntést, érdemes tüzetesen megvizsgálni minden körülményt. Mindebben az OTP Ingatlanpont közvetítői is hasznos segítséget tudnak nyújtani.

 

Az ma már minden vevő számára magától értetődő, hogy egy lakást a megvásárlás előtt annak legalapvetőbb tulajdonságait körültekintően le kell ellenőrizni. Így érdemes megvizsgálni a szigetelés állapotát, felkutatni az esetleges beázásra utaló nyomokat, és nem szabad megfeledkezni a közművek állapotának felméréséről sem. Leendő tulajdonunk maximális élvezetéhez ugyanakkor elengedhetetlen néhány egyéb körülményt is górcső alá venni, és a vizsgálódást kicsit távolabbról kezdeni.

Amennyiben a hirdetésben rátaláltunk az álmainknak leginkább megfelelő lakásra, a tulajdonoson kívül nem árt a közös képviselőtől is informálódni felőle. Általában a közös képviselő ismeri a legjobban a társasház állapotát, előéletét, így a kinézett lakást is, de akár a társasház esetleges tartozásáról is hasznos információt kaphatunk. A közös képviselő mindezek mellett tisztában van a társasházban várható felújításokról, ezek jövőbeli költségvonzatáról is, valamint a közös költség nagyságrendjéről is tájékoztatást nyújtani. Mivel a közös képviselőnek nem áll érdekében szépíteni a valós állapotokon, így egy pár perces személyes, de akár telefonos beszélgetés nagyon sok nem várt kellemetlenségtől óvhat meg minket!

Közelebbről szemlélve

Mindenképpen érdemes körülnézni a környéken, így ha módunkban áll, menjünk el a reggeli és az esti órákban, valamint munkanapokon és hétvégén is körülnézni. Nem is gondolnánk, mennyire más arcát mutatja ugyanaz a belvárosi utcácska hétvégén madárcsicsergésben, mint mondjuk péntek délután 4-kor, amikor autók ezrei használják menekülőútnak, vagy éppen a hajnali órákban, amikor folyamatosan sípolva tolatnak a kisteherautók a földszinti kisközért megtöltéséhez. Annak is érdemes utána néznünk, hogy milyen feltételekkel tudjuk járműveinket parkolni az utcán. A kérdésben a helyi önkormányzat irányadó rendelete lehet segítségünkre.

Nézzünk körül alaposan! - hasznos tanácsok lakásvásárlóknak

Egy esti szemlénél a majdani szomszédokról is közelebbi képet kaphatunk, de velük is érdemes beszélni a környékbeli szokásokról, hangulatról, az esetleges aktuális vitákról. Az internetet is megéri segítségül hívni, városrészre, utcanévre rákeresni, ugyanis kiadhat találatokat a társasházat érintő lakossági fórumokról, önkormányzatok testületi ülésének jegyzőkönyveiről.

Bízzuk a közvetítőre!

A kiszemelt ingatlan tulajdonságaira, mikrokörnyezetére, az esetleges fejlesztésekre nézve hasznos információkat szerezhetünk az ingatlanközvetítőtől is. Az OTP Ingatlanpont mindezen információkkal kapcsolatban „testközeli” tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen a közvetítői nap, mint nap róják azokat az utcákat, amelyek majdani lakókörnyezetünket alkotják, és számtalan eladott ingatlannal a hátuk mögött széleskörű tapasztalatokkal bírnak azzal kapcsolatban, hogy mire szükséges a vásárlónak odafigyelnie a döntése meghozatala előtt. Az OTP Ingatlanpont egyébként más téren is hasznos támogatást nyújt, a többi között segít a vevő és az eladó közötti érdekegyeztetésben, tanácsaival megkönnyíti a tranzakció lebonyolítását, továbbá – amennyiben szükséges – hozzásegíti a vevőt az ingatlanvételhez szükséges finanszírozáshoz.

Lépjünk beljebb!

Amennyiben a kinézett lakás egy társasházban van, akkor érdemes nyitott szemmel járkálni a lépcsőházában. Sok mindent elárulhat például a társasház anyagi helyzetéről az, hogy vannak-e felújításra utaló jelek. Ez azért is fontos, mert ha nem volt a megelőző pár évben látványos felújítás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a következő időszakban számíthatunk komolyabb befizetésekre a beruházásra szánt alapba.

Otthon, édes otthon?

A lakással kapcsolatos sarkalatos kérdés a várható energiafogyasztás, valamint az ahhoz kapcsolódó rezsi költsége. Általában a fizetendőket csak megtippelni lehet, de ha van rá mód, akkor kérjünk el pár számlát a közelmúltból, így felkészülhetünk a havonta jelentkező fizetendőkre. Ha nem akarunk túl nagy számlát kapni, akkor érdemes olyan lakást vásárolni, amelyet alul-felül, valamint mindkét oldaláról fűtenek a szomszédok, mert a földszinti, a legfelső, valamint a szélső lakások mindig hidegebbek. Körülnézve azt is érdemes feltérképezni, hogy a lakásban volt-e nyílászárócsere, van-e biztonsági ajtó, van-e saját vízóra, valamint a fűtőtestek állapota is sok mindent elárul. Amennyiben szőnyegpadlós lakásról van szó, nyugodtan emeljük fel, ott is lehetnek árulkodó jelek! Nézzük meg a falak állapotát, ugyanis a vizesedések hosszú időre megkeseríthetik életünket. A penészesedést is meg lehet szüntetni, azonban nagy költséggel jár a művelet, így igyekezzünk elkerülni azt!

Még ezekre figyeljünk, ha házat veszünk!

Vissza