A hiba rejtve van, de megtalálható – Tippek vevőknek

2013.04.24, 0:40:

Mint minden használt áru, egy több éves, vagy akár évtizedes múlttal rendelkező lakás is rejtegethet olyan hibákat, amelyek akár a beköltözést követően több héttel, vagy több hónappal jelentkezhetnek, okozhatnak gondot. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, hogy biztosan ne rejtsen „időzített bombát” leendő otthonunk.

Az nem vitás, hogy az eladásra kínált ingatlanok a legtöbb esetben a lehető legjobb arcukat mutatják, az eladóknál pedig az is előfordulhat, hogy – feltételezve a legjobbat - véletlenül elfelejtenek közölni bizonyos részleteket a lakás állapotáról. Ezek a rejtett hibák azonban súlyosan károsíthatják a későbbiekben a vevőt. Összeállításunkban megnéztük, hogy mire érdemes mindenképpen odafigyelni, hogy leendő otthonunk ne rejtegessen számunkra kellemetlen meglepetéseket.

Először is tisztázzuk azt, hogy jogi értelemben mit is értünk a jelenség alatt! A rejtett hiba az, amit közvetlenül a vásárláskor nem látunk, ugyanakkor a lakókat a lakás rendeltetésszerű használatában gátolja. Tehát ide tartozik minden, ami első ránézésre nem fedezhető fel, függetlenül attól, tudott-e róla az eladó, vagy sem. Az észlelt hibák miatt elvileg jogi útra is terelhetjük a kívántnál hosszabb eladó-vevő kapcsolatot, azonban ha az eladó felhívja az esetleges hibákra a figyelmet, és beszámol a hiányosságokról - így a lecsempézett csőtörésről, a frissen lefestett repedésről, vagy éppen a rendszeresen elduguló lefolyóról - akkor utólag már nem reklamálhatunk. Mik lehetnek a tipikus rejtett hibák, amit mi is azonnal kiszúrhatunk?

A hiba rejtve van, de megtalálható – Tippek vevőknek

Nem csak a festéktől színesedő falak

Az egyik leggyakrabban előforduló rejtett hiba a penész, amelyet nagy eséllyel árul el a frissnek tűnő festés, vagy az, ha a bútorok nincsenek teljesen a falra tolva. Az egy sávban kijavított festés is árulkodó nyom lehet. A falakon kívül a parketta állapota lehet még bizonyító erejű a jelenség vizsgálatakor, ugyanis a sarkokban és falak közelében sok esetben már penészre utaló szagot is fel lehet fedezni, de az egyik legárulkodóbb a púposodó parketta vagy szegőléc lehet. A penészesedést a szakemberek két lehetséges okra vezetik vissza: az egyik a talajból a falszerkezeten át felszívódó víz, a másik a hőhidak felületén lecsapódó pára.

A fal vizesedését egy nem szerencsés helyen futó, és az esőzéseknél szivárgó csatorna is okozhatja. Ilyenkor a nem megfelelő illesztések, valamint a rosszul rögzített csövek állnak a probléma hátterében, amiket kizárólag csapadékos időjárás mellett vehetünk észre biztosan. Ezeket keresve érdemes végigpásztázni a lakást annak bemutatásakor, ugyanis a probléma elhárítása sokszor hosszas folyamat, és szinte minden esetben gyakorlott szakember segítségével végezhető el a kellő beavatkozás. Vizesedésre vagy penészesedésre utaló jeleket egyébként a pincében és a garázsban is érdemes keresni, ugyanis könnyedén kiderülhet, hogy a talajvíz mekkora mennyiségben jelenik meg az alsóbb helyiségekben.

Nem látszik, de tudjunk róla!

Az utóbbi időben egyre többen kérdeznek rá az elektromos hálózat állapotára, valamint arra, hogy ki lettek-e cserélve valaha.  Egy 15-20 évnél régebben kiépített rendszernél ugyanis sok gond adódhat, rosszabb esetben akár tüzet is okozhatnak az elavult vezetékek, így mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy mire is számíthatunk. Régi hálózat esetén nagy valószínűséggel a közeljövőben komolyabb összeget kell majd fordítani felújításra. Amennyiben 25-30 évesnél idősebb hálózattal van dolgunk, akkor a felújítás dátumát gyakorlatilag már be is írhatjuk a naptárunkba.

Súlyos rejtett hibának számít még a szabálytalanul bélelt kémény is, vagy az olyan cirkó bekötése, amely az meglévő kéménybe még megfelelő béleléssel sem lenne beköthető. A hibát egy egyszerű vizsgálattal még a szakértői szem sem mindig veheti észre, így nagy valószínűséggel az első kéményellenőrzés során derül ki, hogy szabálytalanságról van szó.

Kezdjünk tiszta lappal!

Amennyiben minden látható és tudható esetleges problémáról tájékozódtunk, még nem dőlhetünk hátra! Az előző tulajdonos fennálló tartozásai is komoly rejtett hibaként fordulhatnak elő. Ez lehet akár közös költség, vagy a különböző szolgáltatókkal szembeni hátralék is. Ezt megelőzendő, kérjünk az adott társasháztól úgynevezett nullás igazolást, amelyben a közösség, vagy annak képviselője arról nyilatkozik, hogy az eladónak nincs tartozása. Ezt azért ajánlott beszerezni, mert könnyedén előállhat egy olyan jogi helyzet, hogy a nullás igazolás kérésének elmulasztása esetén a hátrahagyott, ki nem fizetett közös és egyéb költségek az új tulajdonost terhelik, amely extrém esetben akár több százezer forintot is elérheti.

Van segítség!

A fentebbi példákon kívül még ezernyi rejtett hiba előfordulhat, amire érthető módon egy gyanútlan vevő nem is gondol, ennek megfelelően nem is lehet felkészülve, kérdéseinkkel azonban nyugodtan forduljunk a lakást bemutató ingatlanközvetítőhöz! Az OTP Ingatlanpontszakemberek szakemberei szinte naponta ismernek meg újabb lakásokat, ennek megfelelően tudástárukat folyamatosan bővítik az újabb esetek és lehetőségek. Sokat segíthet ezért a rejtett hibák észrevételében az, ha ingatlanközvetítővel tekintjük meg a kiszemelt lakást, házat. A tapasztalt szakemberek mindkét oldal érdekeit képviselik, így biztosak lehetünk benne, hogy jó tanácsaikkal azonnal segítik a hezitáló érdeklődő döntését.

Vissza