Újra vásárolják a nyaralókat a magyarok

2013.05.10, 0:20:

Élénkült tavaly az ingatlanpiaci forgalom a vízparti üdülőövezetek nagy többségében, az idén pedig már április elején elindult a pezsgés. A Balaton déli partján az újszerű vízparti apartmanok a legnépszerűbbek, valamint a nagyon olcsó, felújításra szoruló üdülők, az északi parton pedig a panorámás családi házak és a vízparti nyaralók keresettek 10-15 millió forintos ársávban. Nyaralót legolcsóbban a Tisza-tónál lehet venni.

Újra vásárolják a magyarok a nyaralókat: a vízparti üdülőövezetek többségében nőtt 2012-ben az ingatlanforgalom az előző évhez képest – derül ki az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank frissen közzétett piaci helyzetjelentéséből. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a legjelentősebb bővülés 2011-hez képest a Balatonnál volt: a balatonalmádi, a keszthelyi és a siófoki kistérségben több mint 15 százalékkal nőtt az ingatlaneladások száma a 2012-re vonatkozó adatok szerint. „Hasonló mértékben nőtt az adásvételek száma a Tisza-tó környékén a tiszafüredi kistérségben, de a Fertő-tónál és a Dunakanyar környezetében is élénkülő forgalmat mutatnak a statisztikák” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. A Velencei-tónál stagnált a forgalom, míg a Balatonnál Tapolca térségében és Balatonfüred környékén volt némi visszaesés a forgalomban tavaly.

Ami az árakat illeti, továbbra is inkább a stagnálás, minimális mozgás volt jellemző tavaly. Nagyobb, 10 százalékot is meghaladó drágulás a balatonfüredi és a fonyódi kistérségben volt tapasztalható, valamint a Velencei-tó környékén. A legdrágább a fonyódi kistérség volt tavaly, itt 329 ezer forintot fizettek négyzetméterenként átlagosan a nyaralókért, ezt követi Siófok és térsége 272 ezer forinttal, valamint Balatonfüred 264 ezer forintos négyzetméterárral. Legolcsóbban a Tisza-tó környékén lehetett nyaralót venni, ahol 100 ezer forint alatt volt az átlagos négyzetméterár tavaly. Utóbbi helyszínt az elmúlt időszak jelentős ökoturisztikai fejlesztései következében felfedezték maguknak a befektetési célú vásárlók is, akik jellemzően vendégházként üzemeltethető ingatlanokat vásárolnak, hogy azokat kiadhassák a turistáknak.

Újra vásárolják a nyaralókat a magyarok

 

A jelek szerint az idén is folytatódhat a fellendülés a nyaralók ingatlanpiacán. „Április eleje óta érzékelünk nagyobb mozgást a Balaton környéki ingatlanpiacon, főleg Budapestről és Kelet-Magyarországról jönnek az érdeklődők, valamint külföldi, svéd és német vásárlók is megjelentek. A kereslet egyértelmű élénkülést mutat, de az eladó ingatlanok száma is növekszik” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a Balaton déli partján a kereslet főleg Fonyód és Siófok közé eső részre koncentrálódik. Tavalyhoz hasonlóan ebben a térségben továbbra is népszerűek az új építésű vagy a 3-5 éve épült, újszerű állapotban lévő lakóparki lakások, ezen belül jellemzően a minimum 1,5-2 szobás, 12-17 millió forint körüli vételárú ingatlanok a leginkább keresettek. Önálló nyaralókat, családi házakat változatos árakon keresnek a vevők, és rendszerint komoly alkudozások folynak. A túlkínálat miatt erős a vásárlók pozíciója. Növekszik a kereslet az olcsóbb – 10 millió forint alatti –, akár elhanyagolt állapotú nyaralók iránt, ilyenekből főként Fonyódtól nyugatra nagy a kínálat. „Az emberek inkább vesznek rosszabb állapotú nyaralót, amelyet az évek során apránként felújítanak, mint jól karbantartottat sokkal drágábban” – világít rá egy érezhető trendre Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a jó adottságú és kedvező ár-érték arányú nyaralókat könnyen el lehet adni a Balatonnál.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni. Nagyon korlátozott számban, de újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a víz közeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek.

„Üdülőövezettől függetlenül általánosságban elmondható, hogy a vevői igényeket alapvetően meghatározza az, hogyan tervezik használni a nyaralót: tavasztól őszig gyakorlatilag leköltöznének-e a tó partjára, vagy csak egy párhetes nyaralás erejéig vennék igénybe az ingatlant. Utóbbiak számára például a part közelsége lényeges szempont, míg akik huzamosabb ideig laknának a nyaralóban, inkább a csendesebb környékeket keresik, a téliesített, nagy kerttel és garázzsal rendelkező nyaralókat” – mondja Kosztolánczy György.

Vissza