Ezért is megéri korszerűsíteni a lakást!

2013.11.04, 6:03:

Már öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál a homlokzat hőszigetelése, vagy a nyílászárók cseréje, a felújított ingatlanokat pedig országszerte gyorsabban, illetve magasabb áron lehet értékesíteni. Az ingatlanvásárlók számára ugyanis nagyon fontos döntési szemponttá vált a ház vagy lakás energetikai besorolása, mivel a korszerűsített ingatlanokban az éves rezsiköltség több százezer forinttal is alacsonyabb lehet.

Egy néhány hét alatt elvégezhető felújítással 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek a családi házaknál, amivel éves szinten több százezer forint is megspórolható – derül ki az OTP Ingatlanpont és az OTP Lakástakarék közös piaci kitekintéséből. Utóbbi cég 25 családi ház korszerűsítését magában foglaló mintaprojektjének eredményei szerint egy homlokzati hőszigetelés akár öt év alatt is megtérülhet, ahogyan egy nyílászárócsere is a legrosszabb, G és F energetikai besorolású házaknál. A jobb kezdeti energetikai jellemzőkkel bíró épületeknél 5-10 év alatt hozhatja vissza az árát egy homlokzati és padlásszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét tartalmazó felújítás. Kicsit hosszabb lehet ennél a kazáncserét, valamint megújuló energiás beruházást is tartalmazó felújítások megtérülése. Összetettebb energetikai korszerűsítéssel egyszerre akár 3-5 kategóriával is javulhat az ingatlan energetikai besorolása.

Konkrét példákat említve, egy 1970-ben épült családi háznál padlásfödém-szigetelést és nyílászárócserét végeztek el 1,4 millió forintból, amivel 33 százalékkal csökkent a rezsiköltség, így a számítások szerint kevesebb mint 8 év alatt megtérülhet a beruházás ára. Egy 1991-ben épült sorházi lakásnál a kazánt cserélték ki, itt a beruházás megtérülését hat és fél évre becsülték. „Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, a mintaprojekt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből” – jegyzi meg Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Hir_20131104_1

Ezért is megéri korszerűsíteni a lakást! A felújításokban érintett ingatlantulajdonosok visszajelzései szerint a közvetlenül mérhető pénzbeli megtakarításon túl a komfortérzet is jelentősen javult a mintaprojekt felújításaiban érintett ingatlanokban, tehát nemcsak takarékosabbá, hanem kellemesebbé is váltak az érintett otthonok. „A korszerűsített ingatlanokat értékesíteni is könnyebb, hiszen az ingatlan energetikai besorolása, a vele járó várható rezsiköltség mára fontos döntési szemponttá vált a lakásvásárlók körében. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az ingatlan adásvételeknél tavaly óta kötelezővé vált az energiahatékonysági tanúsítvány kiváltása” – teszi hozzá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.


Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni. „Érdekesség, hogy míg a családi házak esetében sokan még az olcsóbb, nem felújított ingatlan mellett döntenek, hogy utána egyénileg alakítsák át az otthont, és ennek keretében kerítenek sort hőszigetelésre, nyílászáró cserére, fűtés korszerűsítésre, a használt lakásoknál már jóval nagyobb előnyt élveznek az újabb építésű vagy felújított, hőszigetelt ingatlanok a rosszabb energetikai tulajdonságúakkal szemben. A nagyobb városokban egy energetikailag felújított lakás emiatt akár 15-20 százalékkal magasabb áron adható el, mint egy hasonló tulajdonságú, de korszerűtlen ingatlan.” – említi meg Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Vissza