A sikeres értékesítés kulcsa: az ingatlanközvetítő

2013.11.18, 7:08:

Miért érdemes ingatlanközvetítőhöz fordulnunk?

Nehezen átláthatónak bizonyulhat az ingatlanpiac, ha tapasztalatlanul és alaposabb tájékozódás nélkül téved rá az ember. Márpedig ez általában így van, hiszen átlagosan mindössze ötvenévente költözünk, így az ingatlanok adásvétele közel sem tartozik mindennapi teendőink közé. Ingatlanvásárláskor még sokan megpróbálnak önállóan keresgélni – bár a többség előbb-utóbb így is eljut egy ingatlanközvetítőig, és rendszerint végül annak segítségével jut el az üzletkötésig –, a másik fél, az eladó azonban már jóval ritkábban próbálkozik saját szakállára.

Eladóként már önmagában hatalmas kihívást jelent, hogy a potenciális vevők tudomást szerezzenek értékesítésre szánt ingatlanunkról, az értékbecslés és az értékesítéshez kapcsolódó egyéb feladatok pedig jócskán bonyolítják a helyzetünket. Nem véletlen, hogy az ingatlanjukat értékesíteni kívánók túlnyomó többsége hajlik arra, hogy az önálló kísérletezés helyett ingatlanközvetítő segítségét kérje. Ez az arány számszerűsítve – az OTP Ingatlanpont egy tavalyi felmérése szerint – annyit jelent, hogy mindössze a lakosság egyharmada próbálja önállóan értékesíteni ingatlanját, míg a többség szakértőhöz fordul. Ennek hátterében áll, hogy sokan azért bíznak meg közvetítőcéget, mert azok ingatlanpiaci ismereteiknek és hatékony marketing csatornáiknak köszönhetően segítenek „láthatóvá” és értékesíthetővé tenni az eladó ingatlant, de az is sokat nyom a latba, hogy a közvetítők képesek meghatározni az ingatlan valós piaci értékét és kalkulálni az elérhető értékesítési árat.Ezeken túl is számos érv hozható fel az ingatlanközvetítők mellett, az érdekegyeztetések koordinálástól kezdve a vevők előszűrésén át egészen az idő és energia megspórolásáig.

Hir_20131118_1

Mindezek ellenére még viszonylag sokan tartanak attól, hogy ingatlanközvetítőhöz forduljanak, mondván, az ingatlanosok nem dolgoznak meg a pénzükért. Ez azonban közel sem igaz, hiszen az ingatlanosoktól rendszerint alapos utánajárást és mérlegelést követel, hogy a lehető legkedvezőbb üzletet valósítsák meg – és ez szakértelmük, piaci ismereteik és tapasztalataik nélkül nem sikerülhetne. Bár az ingatlanközvetítés szolgáltatásként pénzbe kerül, mégis megéri anyagilag is szakértői segítségért fordulunk, mivel így jóval nagyobb az esély a kedvezőbb piaci áron való eladásra, mintha a tulajdonos maga hirdetne. Ráadásul rendszerint nem kell fix díjat fizetnünk a szolgáltatásért, és bár az ingatlan értékesítésén a közvetítői díjak miatt látszólag kevesebbet profitálunk, valójában nem járunk rosszul, hiszen az ingatlanos mindent meg fog tenni, hogy a lehető legkedvezőbb üzletet üsse nyélbe.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk a kóklerekről sem, képzetlen, tapasztalatlan ingatlanosok ugyanis kétségkívül vannak a piacon, így fontos megválogatnunk, hogy kiben bízunk meg. Némi utánajárással viszont elkerülhetjük a kellemetlenségeket, és jó eséllyel olyan közvetítőre akadhatunk, akire bátran rábízhatjuk az ingatlanértékesítés komplex folyamatát. Hogy milyen alapon válasszunk ingatlanközvetítőt, az már nehezebb kérdés. Érdemes a neten kutakodni első körben, mert itt hamar kiderül, hogy az adott ügynökség mennyire profi az ingatlanok tálalásában – milyenek a fotók, alaprajzok, mennyi adat van feltüntetve róluk –, illetve, hogy milyen jellegű ingatlanokkal foglalkozik. Ez utóbbi azért lényeges, mert bár elsőre furcsának tűnhet, érdemes olyan ingatlanközvetítővel dolgoznunk, aki eladni kívánt ingatlanunk konkurenciáját kínálja, hiszen így az ingatlanos alternatívaként az az iránt érdeklődőknek a miénket is fogja ajánlani. Fontos szempont az is, hogy milyen érdekeltségű ingatlanközvetítő cégről van szó, mert néhányan ugyan a helyi specialistákra esküsznek, a legtöbben inkább a kiterjedt ingatlanközvetítő hálózatokban bíznak. E mögött számos érv húzódik: egy összefüggő hálózat nem csak a színvonalas és hozzáértő szolgáltatást garantálja, de szélesebb lefedettsége miatt jóval nagyobb körhöz ér el és jóval többeket szólít meg, ezen felül pedig sokszor hatékonyabban is működik. Nem véletlen az sem, hogy az OTP Ingatlanpont nemrég stratégia partnerhálózata bővítésébe kezdett, elvégre a bővítés, mind az ingatlanosok, mind a hozzájuk fordulók számára nagy előnyöket hozhat.

Vissza