Meg sem érezte a válságot a paksi ingatlanpiac

2014.04.01, 2:03:

A paksi ingatlanpiacot gyakorlatilag nem érintette a válság, amit a szakértők az atomerőmű kedvező hatásaival hoznak összefüggésbe. Miközben Pakson 10 százalékkal növekedtek tavaly az ingatlanárak, addig a megyeszékhelyen 10 százalékos, Tolna megyében pedig átlagosan 6 százalékos csökkenés volt 2012-höz képest – derül ki az OTP Ingatlanpont paksi ingatlanpiacról szóló helyzetértékeléséből. A tervezett bővítés tovább erősítheti az amúgy is jól teljesítő piacot, némi mozgolódás már most is érezhető, ám jelentős növekedés csak a munkálatok megkezdése után várható.

2013. március. Amíg Szekszárdon 10 százalékkal csökkentek, Pakson ugyanannyival növekedtek az ingatlanárak tavaly; Tolna megyében átlagosan 6 százalékkal alacsonyabb áron keltek el az ingatlanok, mint 2012-ben – derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképének 2013-ra vonatkozó előzetes adataiból. Pakson átlagosan 11,3 millió forintért keltek el az ingatlanok az elmúlt évben, miközben egy évvel korábban több mint egymillióval kevesebb, 10 millió forint volt az átlagár; összehasonlításképpen Szekszárdon és a megyében egyaránt átlagosan 8,1 millió forintba került egy ingatlan tavaly.

„Pakson mind a családi házak, mind a lakások drágábbak, mint a megyeszékhelyen, ami az atomerőmű kedvező hatásainak, az országos átlagnál jóval magasabb jövedelmeknek, valamint az ezzel összefüggésbe hozható erős fizetőképes keresletnek köszönhető” – mutatott rá Puskás Sándor, az OTP Ingatlanpont megyei vezető értékesítő tanácsadója. Hozzátette: a paksi atomerőmű nagyjából azt a szerepet tölti be a város életében, mint az Audi Győrött, vagy a Mercedes Kecskeméten, így a tervezett két új blokk várhatóan tovább javítja majd az ingatlanpiaci számokat. Némi mozgolódás már most is érezhető a piacon, ám komolyabb ár- és forgalomnövekedésre csak az építkezések megindulása után lehet számítani; az atomerőmű bővítése akár még a szekszárdi ingatlanpiacon is éreztetheti hatását.

A válság gyakorlatilag teljesen elkerülte a paksi ingatlanpiacot, 2009 óta nemhogy csökkentek vagy stagnáltak, hanem jelentősen növekedtek a lakás- és házárak. Öt éve átlagosan még 10,5 millió forintért adtak el egy ingatlant, tavaly azonban már 11,3 millió forintért, vagyis a válság évei alatt nem kevesebb mint 7,6 százalékos árnövekedés volt a helyi ingatlanpiacon. A megyeszékhely ehhez képest jelentősen alulteljesített, 2009-tól 2013-ig 11 százalékos csökkenést mutatnak a számok, megyei átlagban pedig öt százalékkal kevesebbért keltek el a lakások és családi házak tavaly, mint öt évvel ezelőtt.

„Egyértelműen az igényesebb és szebb lakások, családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet Pakson, illetve még az is jellemző, hogy rossz állapotban lévő ingatlanokat vásárolnak meg a városközpontban, amelyeket felújítanak. A városnak voltaképpen nincs sétálóutcája, a Dunával párhuzamos Dózsa György út tölti be ezt a funkciót, az ingatlanok itt és a keresztutcákban a legdrágábbak. De magas áron adhatóak el az ingatlanok az Öreghegy utcában, a Tolnai úton, az Építők útján és a Kishegyi úton is, ezek szintén keresettek a vevők körében” – magyarázta Puskás Sándor. „A vásárlások jelentős részben készpénzben történnek, a hitelből vásárlók száma aránylag alacsony, ami szintén a paksiak magas jövedelemszintjével magyarázható; emellett a megyei átlaghoz képest jóval gyakoribbak a befektetési célú ingatlanvásárlások is” – fűzte hozzá az értékesítő tanácsadó.

A NAV adatokat elemezve Puskás Sándor azt is elmondta, hogy Pakson – ugyanúgy, mint Tolna megyében – több lakást adnak el, mint családi házat. „Egy eladásra kerülő átlagos lakás manapság 60-70 négyzetméter, amelyet nagyjából 12 millió forintért lehet eladni. A családi házaknál az amerikai típusúak kelendőek, konyhával egybekötött nappalival és három szobával, ezek ára átlagosan 25 és 30 millió forint között mozog” – zárta gondolatait Puskás Sándor.


Ingatlanirodát nyit az OTP Ingatlanpont Pakson

Új irodát nyit Paks szívében, a Dózsa György úton az OTP Ingatlanpont, a nyitást március második felében tervezik. Az ingatlaniroda portfóliójában 100-120 helyi ingatlant találhatnak meg az érdeklődök, és nem csupán paksi, hanem Paks környéki lakásokat és családi házakat is. Természetesen a könyékbeli ingatlanok mellett az OTP Ingatlanpont teljes országos kínálata elérhető a paksi irodában, így több mint 8500 ingatlan közül válogathatnak az ügyfelek. Az iroda két üzletkötővel kezdi meg működését, ám az OTP Ingatlanpont várja a vállalkozó kedvű értékesítők jelentkezését is.


OTP Ingatlanpont

Az OTP Ingatlanpont - az OTP Csoport tagjaként - országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózattal rendelkezik, amelynek célja, hogy a Csoport ingatlanpiaci szakértelmére alapozva vezető szerepet töltsön be az ingatlanpiacon. Az OTP Ingatlanpont – leánycégén, az OTP Pénzügyi Pont Kft-n keresztül- a teljes OTP Csoport szakmai hátterére támaszkodva képes az ingatlannal kapcsolatos valamennyi finanszírozási helyzetre egyéni, értékmegőrzésen és értékmaximalizáláson alapuló megoldást kínálni. Kínálatában a piaci megbízásokból származó ingatlanokon kívül szerepelnek az OTP Csoport saját fejlesztésű, illetve különböző finanszírozási szolgáltatásai kapcsán a tulajdonába került ingatlanok. Az OTP Ingatlanpont szolgáltatásai a lehető legszélesebb körben elérhetők az ügyfelek számára: a bank fiókhálózatán kívül az országos ingatlan-tanácsadói irodahálózaton, a telefonos ügyfélszolgálaton (+36-1-234-0000), valamint a www.otpip.hu weboldalon keresztül is kapcsolatba léphetnek az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítőivel.

Vissza