Egy év alatt duplázott az OTP Ingatlanpont

2014.05.22, 6:13:

Ingatlankínálatát és irodáinak számát is megduplázta egy év alatt az OTP Ingatlanpont, 2014 első négy hónapja pedig kiugró forgalmat hozott a cégnél. Az országos ingatlanközvetítő-hálózat az átlagosnál nagyobb keresletbővülést tapasztalt áprilisban az új építésű lakások iránt, illetve a nyár közeledtével a Balaton közeli nyaralók iránti igény is folyamatosan élénkül.

Mérföldkőhöz érkezett az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat: kínálata a napokban meghaladta a 10 ezer ingatlant, miközben a cég irodáinak a száma is átlépte az ötvenet – mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. A 2012 elején indult lánc az eltelt bő két év alatt a közvetítői piac egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát, az elmúlt 12 hónapban pedig mind az ingatlanportfóliójuk nagyságát, mind az irodáik számát megduplázták. Az OTP Ingatlanpont kínálatának 60-70 százaléka ráadásul egyedi, azaz csak a hálózatukon keresztül érhető el.

„Az idei évben tovább folytatjuk a hálózatbővítést újabb stratégiai partnerek bevonásával, főként Budapestre és a főváros környékére koncentrálva, illetve folyamatos toborzással növeljük az értékesítőink, munkatársaink számát. Azonban nem a méret, hanem a hatékonyság és az ügyfél-elégedettség a legfontosabb számunkra, ebben szeretnénk a legjobbak lenni a piacon” – fejtette ki az ügyvezető igazgató. Ami a konkrét idei terveket illeti: Kosztolánczy György elmondása szerint az év végére az ingatlankínálatukat 13-15 ezerre, az irodahálózatukat pedig körülbelül 60 egységre szeretnék növelni. Az értékesítőik, munkatársaik számát 600-ra növelnék a jelenlegi körülbelül félezerről.

Hir_20140522_tabla_1


A 2014-es év nem csupán az OTP Ingatlanpont, de a társaság megítélése szerint a teljes hazai ingatlanpiac szempontjából is jól indult. „Az idei első negyedévben 20 százalékkal nőtt a forgalmunk az előző év utolsó három hónapjához képest, ami a cég növekedése mellett a piac fellendülésének is köszönhető. Ez most azért is különösen szembetűnő, mert az ingatlanpiac szezonalitása miatt az év első időszaka általában inkább nyugodtabb szokott lenni” – mondta Kosztolánczy György. A most tapasztalható fellendülés több dolog következménye: egyrészt a korábbi évek árcsökkenése miatt – 18 százalékkal estek vissza az árak a válság berobbanása óta – jelenleg kedvező áron lehet ingatlant vásárolni, másrészt a hitelkamatok is elértek egy olyan alacsony szintet, amely mellett egyre többen mernek hitelből vásárlásba fogni.

Míg 2013 elején az általuk közvetített ingatlanok körülbelül negyede volt hitelből finanszírozott, addig jelenleg már majdnem minden harmadik ingatlant vásárolják meg hitelből. A kedvező kamatkörnyezet következtében nagy számban jelentek meg a piacon a befektetési célú vásárlók is, lakáskiadással ugyanis 5-7 százalékos hozamot is el lehet érni. Az ingatlanok várható értéknövekedése szintén előnyössé teszi most a befektetési célú lakásvásárlást. A nagy érdeklődés miatt a különösen jó adottságú ingatlanok esetében már olyan is előfordul, hogy alku nélkül kelnek a lakások a meghirdetett áron.


Hiány lehet az új lakásokból?

Bár az ingatlanpiac körülbelül 95 százalékát a használt lakások adásvétele teszi ki, az OTP Ingatlanpontnál az elmúlt időszakban jelentősen növekvő érdeklődést tapasztaltak az új építésű, illetve az újszerű ingatlanok iránt. „Áprilisban a több mint 500 eladó új lakásunk közel 10 százalékát értékesítettük, ha ez a trend folytatódik, rövidesen akár hiány is lehet új lakásokból” – húzta alá Kosztolánczy György. Ezt a tendenciát az OTP Jelzálogbank Újlakás Értéktérkép idei elemzése is alátámasztja, amely szerint öt éve folyamatosan csökken Budapesten az eladatlan újlakás-készlet. Míg 2009-ben majdnem négyezer új lakás volt a piacon, addig most öt év folyamatos csökkenés után alig kétezer új lakásból válogathat az, aki ilyen típusú ingatlanba költözne. Ennek oka, hogy a növekvő keresletet nem kíséri a kínálat kellő bővülése.


Az ilyen nyaralókat veszik a Balatonnál

Jelentősen élénkült a kereslet a nyaralók, üdülők, hétvégi házak iránt, ami tavasszal-kora nyáron nem meglepő, ez jelenti a főszezont ebben a piaci szegmensben. Nyaralók tekintetében továbbra is a Balaton a sláger az OTP Ingatlanpont értékesítőinek tapasztalatai szerint. A déli parton Siófok a legkeresettebb, ahol a megelőző évinél 7 százalékkal drágábban, 293 ezer forintos négyzetméteráron keltek el tavaly a nyaralók, de népszerű még Zamárdi is, itt 288 ezer forint volt egy négyzetméter, ami 5 százalékos drágulást jelentett.

A magyar tenger déli oldalán főként az új építésű apartmanházak partra néző, másfél-két szobás lakásai és a kis alapterületű, felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet, ezeknek a lakásoknak az ára 15-25 millió forint mozog. A családi házak iránt elsősorban az idősebb vásárlók érdeklődnek, az árak pedig vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy milyen messze van a parttól az ingatlan. A vevők nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországból érkeznek, és egyre nagyobb mértékben van jelen a külföldi kereslet is, igaz, a német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint mondjuk a budapestieknek. Ők általában a parttól messzebb, 10-12 kilométerre fekvő kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek egy évben.

Hir_20140522_tabla

Az északi parton Balatonfüred ingatlanpiaca produkált szép számokat, 2013-ban nem kevesebb mint 12 százalékkal drágábban keltek el az ingatlanok, mint egy évvel korábban; az átlagos négyzetméterár 284 ezer forint volt. Emelkedtek az árak Keszthelyen is: 160 ezer forintos négyzetméterárral 4 százalékos volt a drágulás. Az értékesítők úgy látják, az északi parton is kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyek négyzetméterét Balatonfüreden akár 1 millió forintért is kínálhatják, de az északi parton is a 350-500 ezer forintos árak az általánosak. A vevőkör hasonló a déli partéhoz, a különbség csak az, hogy a külföldi vevők között itt sok orosz is van, akik Hévízen és környékén keresnek maguknak nyaralóingatlanokat.

Vissza