Min érdemes változtatni a lakásban eladás előtt?

2014.06.18, 7:46:

Akár a felére is rövidülhet az eladási idő, ha alaposan kitakarítjuk, kicsinosítjuk a lakást az érdeklődők érkezése előtt – mondja Bodnár Balázs, az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője, aki szerint azonban az is fontos feltétel, hogy az ingatlan ne legyen túlárazva. A szakértő úgy látja, sokan érzelmi alapon döntenek a vásárlásról, ezért nagyon fontos, hogy a lakás a tisztaságával is vonzza a vevőket.

Sokan nem is gondolnák, mennyit számít a vásárlásról való döntésben a lakás tisztasága, rendezettsége. Holott a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy jól időzített nagytakarítás jelentősen meggyorsíthatja az eladást. Ha az ár nem irreálisan magas, akár fele olyan rövid is lehet az értékesítési idő, mint egy elhanyagolt, koszos ingatlan esetében, amely számos esetben elrettenti az érdeklődőket.

Bodnár Balázs szerint ennek az a magyarázata, hogy sok vevő, aki nem befektetési, hanem magáncéllal vásárol, érzelmi alapon hozza meg a döntését, és ebben nagyon fontos szerepe lehet annak, hogyan érezték magukat a lakásban. A rend és a tisztaság hozzátartozik a komfortérzetünkhöz, amelyre a takarítás mellett egy tisztasági festés is jótékonyan hathat. Érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy a frissen festett falak csak akkor tehetik vonzóbbá a lakást, ha az általában is tiszta és rendezett, mert különben felvetődhet a gyanú, hogy valamilyen hibát – mondjuk penészt vagy repedést – akarunk elrejteni. De jótékony hatása lehet még az olyan apró változtatásoknak is, mint a WC-ülőke cseréje; általános tapasztalat, hogy a fürdőszoba, illetve a mellékhelyiség állapotára különösen érzékenyek a vevők.

A lakás rendbetétele egyébként azért is nélkülözhetetlen, mert csak kevesek képesek az elvonatkoztatásra, így hiába képzelik el, hogy milyenek volnának a szobák egy nagytakarítás vagy mondjuk a függöny cseréje után, az első benyomás sokszor túlságosan erős.

Ugyanakkor a szépészeti megoldások önmagukban csak ahhoz elegendőek, hogy valamivel hamarabb találjunk vevőt. Ha magasabb áron is szeretnénk kínálni az ingatlant, komoly és költségigényes felújításokba kell fognunk; haszon azonban csak a nyomott áron beszerzett ingatlanok esetében várható, rendszerint csupán a munkaköltségek térülnek meg. Ám a felújítás kizárólag abban az esetben növelheti a lakás értékét – figyelmeztet a szakértő –, ha a tulajdonosok mindent kicserélnek, ugyanis a vevők vagy teljesen felújított, vagy rossz állapotban lévő lakásokat keresnek. Az utóbbiak iránt jellemzően azok érdeklődnek, akik kis idő múlva jobb állapotban, ám magasabb áron akarnak túladni az ingatlanokon.

A komplett felújításhoz tartozik a nyílászárók cseréje, a gépészeti és villanyszerelési munkák, köztük az új villanyvezetékek behúzása is. Ha ezek mind megvannak, akkor következhet néhány „finomság”, amellyel még vonzóbbá varázsolható a lakás: egy szép díszcsík a tapétán, szegőléc a parkettán, de különösen fontos lehet a jó minőségű biztonsági zárak felszerelése is.

A befektetőknek jobb a rosszabb

„Akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant, azok sokszor még a legrosszabb állapotban lévő lakásokban is látnak fantáziát, sőt keresik is ezeket, mert jó áron lehet hozzájuk jutni” – mondja Ölvedi Péter, az OTP Ingatlanpont XVIII. kerületi irodájának vezetője. A szakember példaként említett egy panellakást, amely bár több magánvásárlót elriasztott, ám mégis hamar elkelt, mert az ára a piacinál alacsonyabb volt. „A lakás tele volt zsúfolva a lomtalanítások során összegyűjtött bútorokkal, olyannyira, hogy a hálószobában lévő franciaágyhoz csak egy keskeny sávon keresztül lehetett bejutni” – részletezi Ölvedi Péter, hozzátéve: a felesleges bútorok viszont nem jelentettek problémát a befektetőnek, aki rövid időn belül megtisztította és felújította a lakást.

Vissza