Ők segíthetnek az ingatlanvásárlásnál!

2014.07.03, 7:52:

Mindig vannak olyanok, akik egyedül vágnak neki az ingatlanvásárlásnak, ám számos esetben nélkülözhetetlen a szakemberek segítsége. Ilyen helyzet lehet, amikor felújítanánk vagy átépítenénk a vágyott lakást, netán építkeznénk a telekvásárlás után, de nem árt a szakértelem akkor sem, ha nincs elegendő pénzünk, és valamilyen pénzügyi konstrukción gondolkodunk. Milyen szakemberekhez fordulhatunk, ha új otthonra vágyunk, és miben várhatunk tőlük segítséget? Dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont budai régióvezetője járja körbe a kérdést.

A felsorolást érdemes az ügyvéddel kezdenünk, aki nélkül hivatalosan nem mehet végbe egyetlen adásvétel sem. Az ügyvéd biztosítása a vevő feladata, és neki kell állnia az ügyvédi díjat is. Ő az, aki ellenjegyzi az adásvételi szerződést, azaz felelősséget vállal azért, hogy a szerződésben szereplő tények megfelelnek a valóságnak, és a dokumentumot azok írják alá, akik erre jogosultak. Az ellenjegyzés után az ügyvéd jár el a földhivatali ügyintézésnél is, amely során nyilvántartásba veszik a vevő tulajdonjogát. Kötelessége továbbá, hogy tájékoztassa a vevőt a lakásvásárlási illetékről, az eladót pedig arról, hogy az adásvételből származó jövedelme adóköteles-e. Az ügyvédnek mind a vevő, mind az eladó érdekeit képviselnie kell, így nem szükséges, hogy az eladók maguk is ügyvédet hívjanak, még ha az utóbbi időben láttunk is erre egy-két példát.

Könnyen elképzelhető élethelyzet, hogy bár szívesen költöznénk új lakásba, ám a lakásvásárláshoz nincs elegendő pénzünk. Jelenleg számos finanszírozási lehetőség közül választhatunk, csak az OTP Banknál tíznél is több pénzügyi konstrukció áll a vevők rendelkezésére, amelyek mindegyike más-más igényre van szabva. A megfelelő termék kiválasztásában a pénzügyi tanácsadó nyújthat segítséget. Ő adhat tájékoztatást arról, hogy hitel- vagy lízingkonstrukciókban érdemes-e gondolkodnunk, sőt akár még megtakarítási termékeket is ajánlhat, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek, ha pár év múlva még felújítanánk a lakásban, vagy előtörlesztenénk a hitelünket, de egy későbbi vásárláshoz is hozzásegíthet.

Fontos szerep juthat az építési vállalkozónak is, aki – megvizsgálva az ingatlanműszaki állapotát – pontos képet adhat róla, hogy mekkora összeget kell még a felújításra költenünk a vásárlás után. Ha szerkezeti hibára utaló jelet találtunk, vagy a főfalakat mozgatnánk az átépítésnél, akkor egy statikus segítségére lehet szükségünk; ám mielőtt hozzányúlnánk a főfalakhoz, nem árt, ha kikérjük egy lakberendező tanácsait is, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő alaprajz alapján vehesse kezdetét az ingatlan átalakítása (a lakberendező később a bútorok és a berendezési tárgyak összeválogatásában, illetve a burkolat- és világítási tervek elkészítésében is tanácsokkal szolgálhat). Magától értetődően nélkülözhetetlen a szakértelem az építkezésnél, ahol az építész- és gépészmérnök mellett fontos szerepe juthat még a talajmechanikai szakértőnek, különösen akkor, ha vizes talajon vagy mondjuk volt gyártelep helyén húznánk fel álmaink családi házát; ő mérheti fel, hogy – a statikai problémák elkerülése érdekében – szükség van-e extra alapozásra, emellett a talaj szennyezettségével kapcsolatban is pontos információval szolgálhat. Ugyanakkor egy önálló családi ház esetében nem csupán az épületet, hanem a kertet is a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk át, ebben pedig a kerttervező segíthet nekünk, akinek a tanácsai a tájolásától kezdve a fafajták kiválasztásáig számos kérdésben fontosak lehetnek az adásvétel előtt és után.

Az adásvételnél közreműködő szakemberek között kitüntetett hely illeti meg az ingatlanközvetítőket, az ő szakértelmükre a vevőknek és az eladóknak egyaránt szükségük lehet. Ami vevőket illeti, sokuknak van valamilyen elképzelése az ideális lakásról, amelyről azonban sokszor kiderül, hogy a valóságban nem létezik, vagy létezik, de mégsem megfelelő a számukra. Az ingatlanközvetítő számára kiemelten fontos, hogy megismerje a vevőket, az élethelyzetüket, a vásárlási szándékuk hátterét, és olyan otthont találjon nekik, amely minden tekintetben megfelel az elvárásaiknak. Az eladók szempontjából az ingatlanos szakember azért lehet fontos, mert külső szemmel, objektíven képes látni az ingatlan előnyeit és hátrányait; általános tapasztalat, hogy az eladók érzelmileg kötődnek otthonukhoz, ezért azt gyakran a reálisnál jóval magasabb áron kínálják az érdeklődőknek. A megfelelő ár kialakítása nagyon összetett kérdés, és számos tényező befolyásolja (műszaki állapot, környék, hasonló kategóriájú ingatlanok átlagos eladási ára stb.), így a sikeres adásvétel érdekében ajánlatos ingatlanközvetítő segítségét kérnünk. Arról nem is beszélve, hogy számos ügylet csak az eladók és a vevők közti kommunikációs zavar miatt nem jön létre, amelynek elkerülésében egy profi ingatlanosnak kulcsszerepe lehet.

Szót kell még ejtenünk az értékbecslőről, akit ugyan a magánszemélyek közötti adásvételnél ritkán hívnak segítségül, viszont például hitelt nem vehetünk fel nélküle. Az értékbecslő szakértelme az örökösök vagy a házastársak között kialakult vagyonközösségi kérdések és viták rendezésében is megkerülhetetlen lehet, még az ingatlan adásvétele előtt. Végezetül a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara tanúsítóiról teszünk említést, akik az energetikai tanúsítványokat állítják ki; ahogyan ügyvédek nélkül, úgy hivatalosan nélkülük sem adhatóak el az ingatlanok, ugyanis az energetikai tanúsítvány már minden adásvételnél, illetve tartós bérbeadásnál kötelező.

Vissza