A fesztiválok az ingatlanpiacot is pörgetik

2014.07.04, 7:56:

A szerdán kezdődött soproni VOLT Fesztivállal már javában zajlik a nyári fesztiválszezon Magyarországon, az egymást érő zenei, gasztronómiai és kulturális rendezvények pedig nagy lökést adnak az érintett térségek nyaralóbérleti piacának, és a helyi ingatlanpiacra is kedvező hatással lehetnek – derül ki az OTP Ingatlanpont piaci kitekintéséből. Egyre több az érdeklődő a Balaton környékén, de a Tisza-tó és Velencei-tó térsége is jó lehetőségeket rejt az ingatlanvásárlók számára.

A nyáron egymást követő zenei, gasztronómiai fesztiválok, turisztikai rendezvények nemcsak a kikapcsolódni és szórakozni vágyókat pörgetik fel, hanem az érintett települések nyaralóbérleti piacát is – derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat friss piaci kitekintéséből. A legnagyobb rendezvények, mint a tegnap indult soproni VOLT Fesztivál, vagy a jövő héten kezdődő zamárdi Balaton Sound, a helyi ingatlanpiaci keresletre is pozitív hatással lehetnek, mivel ösztönözik a befektetési célú ingatlanvásárlást. „A nagy tömeget mozgató eseményeken a szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérbeadások elégítik ki. Ilyenkor gyakorlatilag minden típusú ingatlant ki lehet adni, a szokásos árnál akár 10-20 százalékkal drágábban is. Mivel a befektetést kereső ingatlanvásárlók a könnyen kiadható ingatlanokat keresik, így a nagyrendezvények pozitív hatással vannak erre a piaci szegmensre” – véli Bodnár Balázs, az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője.

Sopronban, ahol szerdán kezdődött a VOLT Fesztivál, szinte már lehetetlen kiadó ingatlant találni, Zamárdiban pedig, ahol a jövő héten kezdődik a Balaton Sound, már hetekkel ezelőtt lefoglalták az összes kiadó nyaralót, apartmant. A Tisza-tó nyaralóbérleti piacára is határozottan kedvező hatással vannak a szaporodó rendezvények, ilyenkor érezhetően megugrik az érdeklődés a 3-4 napra kiadó nyaralók, hétvégi házak iránt, a Velencei-tónál pedig a teljes nyári szezonban jól kiadhatók az üdülési célra használható ingatlanok.

„Nagyon jót tesz a Balaton-környéki nyaralóbérleti piacnak, hogy a változatos programlehetőségeknek hála kezd kitolódni a szezon a tó körül, így gyakorlatilag egész évben ki lehet adni a hétvégi házakat, apartmanokat. Emiatt szép számmal akadnak befektetési célú vásárlók – egyes becslések szerint minden tizedik ilyen okból keres ingatlant a Balatonnál” – véli Majoros Eszter, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője. Természetesen továbbra is azok vannak többségben, akik saját célra vesznek üdülőt, számuk ráadásul az elmúlt években folyamatosan nőtt. A déli parton Siófok a legkeresettebb, ahol a megelőző évinél 7 százalékkal drágábban, 293 ezer forintos négyzetméteráron keltek el tavaly a nyaralók. Népszerű még Zamárdi is, itt 288 ezer forint volt egy négyzetméter, ami 5 százalékos drágulást jelentett.

Ők bérelnek nyaralót
A nyaralóbérlés elsősorban a fiatalok, baráti társaságok, illetve a nagycsaládosok körében népszerű, a tapasztalatok szerint ezt a megoldást nagy átlagban legalább 3-4 éjszakára veszik igénybe. Ennél rövidebb időszakra szóló, vagy kisebb létszámú társaságok foglalásai elsősorban valamely rendezvényhez köthetőek. A piac az ország hagyományos üdülőövezeteire, illetve turisztikailag frekventált környékeire koncentrálódik.

A déli parton főként az új építésű apartmanházak tóra néző, másfél-két szobás lakásai és a kis alapterületű, felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet, ezeknek a lakásoknak az ára 15-25 millió forint között mozog. A családi házak iránt elsősorban az idősebb vásárlók érdeklődnek, az árak pedig vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy az ingatlan milyen messze található a parttól. Dinamikusan nő a külföldi kereslet is, igaz a német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint a magyaroknak. Ők általában a parttól messzebb, 10-30 kilométerre fekvő, csendes kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek el.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaraló-apartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni. Újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre is. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek. Az értékesítők úgy látják, az északi parton is kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyek négyzetméterét Balatonfüreden akár 1 millió forintért is kínálhatják, de a többi nagyobb településen is a 350-500 ezer forintos árak az általánosak. A külföldi vevők között itt sok orosz állampolgárságú is van, akik Hévízen és környékén keresnek maguknak nyaralóingatlanokat.

Fontosabb magyarországi üdülőhelyek átlagos ingatlanárai

A Tisza-tó térségében is egyre több rendezvényt, fesztivált szerveznek, ami jó hatással van az itteni nyaralóbérleti piacra, illetve ingatlanforgalomra. A tóhoz leginkább a környező nagyvárosokból, Debrecenből, Miskolcról, Szolnokról érkeznek a vendégek, akik jellemzően egy-egy hosszú hétvégére vesznek ki nyaralót, főként Poroszlón vagy Abádszalókon. „A térségben nagyon komoly turisztikai fejlesztések történtek az elmúlt években, több mint 35 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, ezek hatása előbb-utóbb megjelenik majd az ingatlanárakban is” – véli Pók Tibor, az OTP Ingatlanpont régióvezetője. Jelenleg azonban még kifejezetten alacsony szinten vannak az árak - főleg a Balatonhoz viszonyítva –, így most különösen kedvező lehetőséget jelent a nyaralóvásárlás, hiszen rövidesen jelentkezhet a fejlesztések kereslet-generáló és árfelhajtó hatása. Befektetési céllal is érdemes lehet itt vásárolni, az élénkülő turizmus hatására ugyanis a nyaralóbérleti piac is lendületet kaphat  - tette hozzá Pók Tibor.

A Tisza-tó térségében jelenleg leginkább két típusú ingatlant keresnek a vásárlók: az erősen felújításra szoruló, 1,5-4 millió forint közötti, part közeli parasztházakra zömében a horgászturizmus irányából mutatkozik kereslet, míg a jó minőségű, újszerű nyaralókra, apartmanokra a családosok részéről van igény. Érdekesség, hogy az 5-9 millió forint közötti „középkategóriás” nyaralókra még viszonylag alacsony az érdeklődés a tónál, itt várható felfutás a következő években.

A Velencei-tó térségére nem jellemzőek az országos nagyrendezvények, többnapos fesztiválok, ezért inkább a nyugalmat kedvelők és az idősebbek körében népszerű ez a terület.  A nyaralóbérlés azonban itt is bevett üdülési forma, elsősorban az olcsó ingatlanokra van kereslet, elhelyezkedés szempontjából Velence és Gárdony területe közkedvelt. „A Velencei-tó környékén is érdemes annak gondolkodnia, aki nyaraló, hétvégi ház vásárlását tervezi. Az árak jelenleg alacsonyan vannak, azonban az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek köszönhetően – Velencei-tó kapuja projekt, kerékpárút – fellendülés várható a helyi ingatlanpiacon” – mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője.

Vissza