Foglaló: az adásvétel biztosítéka

2014.07.16, 4:15:

Egy átlagos ingatlan-adásvételnél a vevő és az eladó is több ajánlat között válogathat, és nem ritka, hogy valamelyikük végül eláll a vásárlási vagy eladási szándékétól. Az adásvétel meghiúsulása mind az eladónak, mind a vevőnek komoly veszteség lehet, ám van olyan eszköz, amellyel mérsékelhető a kár: a foglaló. A foglaló mindkét fél számára biztosíték, viszont csak abban esetben, ha az adásvételi szerződésben is rögzítik az összegét. Láng Judit, az OTP Ingatlanpont budai régiójának hiteltanácsadója segít eligazodni az ingatlanjogi paragrafusok között.

Kevés fájdalmasabb dolog van annál, mint amikor az ember hosszú hetek, netán hónapok keresgélése után megtalálja az ideális lakást, a pénze is megvan rá, ám az eladó az utolsó pillanatban meggondolja magát; és fordítva: amikor már azt hittük, végre sikerül eladnunk a lakást, de a vevő még az adásvétel előtt eláll a vételi szándékától. Szerencsére a polgári jog számára nem ismeretlen a probléma, és a pórul járt eladóknak és vevőknek is „bánatpénz” járhat.


A teljes vételár 10 százaléka

Mindenekelőtt azt fontos rögzítenünk, hogy a foglaló nem törvényi előírás, csupán egy lehetőség, amely biztosítékul szolgálhat a szerződő felek számára az adásvételnél. A foglaló általában a teljes vételár 10 százaléka (vagyis mondjuk egy 8 millió forintos panellakás esetében 800 ezer forint), amely beleszámít az árba, tehát a vevőnek később már csak a fennmaradó összeget kell kifizetnie.


Ügyvédi letétbe helyezhető

A foglalót általában közvetlenül az eladónak adják át a vevők a szerződés aláírásakor, néha azonban érdemes lehet az ügyvédnél letétbe helyezni a pénzösszeget. Ha például valamilyen tartozás van az ingatlanon, a vevők gyakran kötik ki az adásvételi szerződésben, hogy az eladó csak a hátralék kifizetése esetén kaphatja meg a foglalót.


A foglaló más, mint az előleg

A foglaló és az előleg különbségéről az ügyvédnek tájékoztatnia kell a vevőt és az eladót, viszont nem árt erre is kitérnünk. A legfontosabb különbség, hogy az előleget bármilyen körülmények között visszakérheti a vevő, az csupán arra szolgál, hogy megerősítse vele a vásárlási szándékát. Így garanciát nem jelent sem a vevő, sem az eladó számára.

Vissza