Élet a családi házban

2014.11.26, 1:03:

Egy családi ház számos előnnyel bír egy társasházi lakáshoz képest. Ám nem biztos, hogy mindenki jól érzi magát a kertvárosi környezetben. Szeretnél lakásból családi házba költözni? Érdekel, hogy milyen szabályok vonatkoznak a házépítésre? Valóban szabadabb az élet egy családi házban, mint egy társasházi lakásban? Dr. Pető Tamás, az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat vezető értékesítési tanácsadója segít a kérdések megválaszolásában.

 

Kertvárosi nyugalom, vagy a városi nyüzsgés?

Mielőtt lakásunkat egy kellemes családi házra cserélnénk, sok tényezőt érdemes mérlegelnünk. Sok esetben nem is csupán az anyagi lehetőségeinktől függ a kérdés. Ha új otthon megteremtésén gondolkodunk, először reálisan mérjük fel életvitelünket (az egész családét), nézzük meg, hogy a család napi hány órát tartózkodik otthon, használjuk-e azt, vagy csak alvás céljára vesszük igénybe. Van-e időnk, kedvünk gondozni a házat és környékét? Szeretjük-e a szabadban, de mégis otthon végezhető programokat (grillezés, játék a gyerekkel, kutyával, stb.)? Kötődünk-e a város pezsgéséhez, vagy épp a családi házas övezet „unalmára” vágyunk? Általánosságban azoknak érdemes a családi házba való költözés, akik nem csak anyagilag engedhetik meg maguknak, hanem kifejezetten élvezik azokat a többlet lehetőségeket, melyeket egy ház nyújt egy lakással szemben, de nem jelentenek számukra terhet azok a kötelezettségek sem, melyek egy ház fenntartásából adódnak.

Számos költséggel jár egy családi ház

A fenti szempontok mellett természetesen anyagi és időben kifejezhető költségei is vannak a kertvárosi létnek egy központi elhelyezkedésű társasházi lakáshoz képest. Az egyik legkézenfekvőbb probléma lehet a városi munkahelyre történő napi szintű ingázás költsége és időigényessége. Emellett a gyerekek utaztatása is nehézséget jelenthet, amennyiben iskolába ők is a városba járnak. A bölcsődék és óvodák színvonala általában az agglomerációban is megfelelő színvonalú, ám iskolát sokszor már csak a városban találnak a szülők, ekkor pedig felmerülhet a visszaköltözés gondolata. Azonban ha ekkor visszaköltözik a család, akkor is megérte a kiköltözés, hiszen a gyerekek a jó levegőn cseperedtek fel. Az infrastruktúra kiépítettségét tekintve sok területen találhatunk még hiányosságokat, ám az egyre szélesebb körben elérhető online bevásárlási lehetőségek erre a problémára is megoldást jelenthetnek. Egy családi házban a fűtési költségeink is magasabbak, mivel nagyobb légteret kell melegítenünk, és a befűtött szomszéd lakások kedvező hatásaival sem számolhatunk.

A családi ház nagyobb szabadságot ad

Egy családi házban valóban szabadabban élhetünk, mint egy társasházi lakásban. Nagyobb távolságra vagyunk a szomszédoktól, és közös használatú terek, helyiségek sincsenek. Ebből azonban nem szabad azt a végkövetkeztetést levonnunk, hogy otthoni viselkedésünknek semmi nem szab határokat. A túlzott zajkeltés, a megbotránkoztató magatartás ugyanúgy kerülendő, mint egy társasház esetében. A leggyakrabban előforduló, „szabad élet félreértés”, a szombat hajnali fűnyírás, vagy a koncertszerű kerti házibuli.

Söprögessünk a saját házunk táján

A saját házunkban ugyan nem kell betartanunk semmilyen házirendet, de a hatályos Polgári törvénykönyv passzusai ugyanúgy vonatkoznak ránk is, mint a lakásban élőkre. Az otthon jellegéből adódóan azonban érvényesülnek speciális szabályok, mint például az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendelet. Figyelembe kell venni például, hogy az adott övezetben milyen haszonállat tartható. Kötelességeink közé tartozik a ház előtti terület rendben tartása, télen a járdák síkosságmentesítése, illetve a füves területek gyommentesítése. Ezek mellett az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a parlagfűirtási kötelezettség is. Minden év június 30. napjáig kötelesek vagyunk az ingatlanunkon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni.

Erre figyeljünk, mielőtt nekiállunk terveztetni

Mielőtt beleugranánk az ingatlanvásárlásba, érdemes utána érdeklődni az önkormányzatnál a családi ház építésével kapcsolatos szabályozásnak. Az elsődleges szabályt a települési építési szabályozási terv tartalmazza, mely meghatározza, hogy egy adott építési telekre milyen paraméterű ház építhető. A teljesség igénye nélkül szabályozza a telek beépítési százalékát, az épület telken belüli elhelyezését, az utcafronti távolságot, a megvalósítható szintek számát, a homlokzatmagasságot, a zöldterület százalékát. Mielőtt nekiállunk terveztetni, ezekkel a paraméterekkel mindenképpen tisztában kell lennünk, mert szembesülhetünk azzal, hogy a kiválasztott telken nem valósítható meg az elképzelésünk. Az építkezés során be kell tartatnunk továbbá a vonatkozó, tűz-, baleset- és munkavédelmi előírásokat. Ezek mellett figyelembe kell vennünk az emberi együttélés szabályait is, tehát ajánlott mellőzni az indokolatlan zaj-, por- és füstártalommal járó, pihenő időszakban végzett munkákat.

Vissza