Indul a gólyaverseny, a tét a legjobb hely

2016.08.02, 6:17:

Térképen mutatjuk, hol lehet akár milliókat spórolni közel az egyetemekhez

A legtöbb új hallgatót a fővárosi felsőoktatási intézmények fogadják szeptembertől, de több vidéki nagyvárosban is friss egyetemisták ezrei kelnek versenyre a legjobb lakhelyekért. Debrecenben és Szegeden hatezernél is több, de Pécsen is közel ötezer diáknak okoz mától fejtörést, hol fog lakni a következő hónaptól. Az egekbe szökő albérletárak új stratégia követésére kényszeríthetik a fiatalok családját: többen dönthetnek a vásárlás mellett. Az egyetemi kerületek melletti városrészekben akár 100 ezer forinttal olcsóbb négyzetméter áron lehet jó közlekedés mellett ingatlant venni. Megindultak az új lakásépítések is, és bár az árak magasak, azok 2017-re várhatóan tovább növekednek majd.

Rohamosan növekedtek az albérletárak az elmúlt időszakban, nem csupán a fővárosban, de vidéken is. Fokozottan érvényes ez a megállapítás az egyetemi városokra, és a főváros diáknegyedeire: volt ahol 40 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak a korábbi évekhez viszonyítva. Éppen ezért okkal merül fel sok szülőben, hogy az albérlet alternatívájaként inkább egy lakás megvásárlása mellett döntenek. Az árak növekedése sok kisbefektető figyelmét is felkeltette, ők kiadási céllal ezeken a területeken vásárolnak ingatlant.

Az elmúlt időszakban szinte maximális fordulaton pörög a piac, egyre több ügyfelünk keres az egyetemisták számára kedvező helyen található eladó ingatlant” – mondta dr. Szabó Márta az OTP Ingatlanpont üzlet- és a hálózatfejlesztésért felelős vezetője. „Kollégáink abban is tudnak segíteni, hogy melyek azok a vidéki területek, illetve fővárosi kerületek, amelyek az egyetemi városrészek (VIII., IX., XI., XII.) közvetlen közelében vannak, jó közlekedéssel rendelkeznek, de ahol jóval olcsóbban lehet lakáshoz jutni. Egy külsőbb kerületben található, alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező lakás, abban az esetben biztosíthat ésszerű kompromisszumot, ha tömegközlekedéssel 20 perc alatt elérhető az iskola” – tette hozzá.

Az OTP Ingatlanpont adataiból kiderül, hogy a legtöbb esetben elég a szomszéd kerületekben szétnézni és máris akár 100.000 forinttal alacsonyabb átlagos négyzetméterárakat találhat a szemfüles lakásvásárló. Jó példa erre a IX. kerület, ahol többek között a SOTE, vagy a Budapesti Corvinus Egyetem is található. Itt a lakások aktuális átlagára négyzetméterenként valamivel 310 ezer forint fölött van. A közeli X., XIX. vagy XXI. kerületekből 20 percnyi tömegközlekedéssel elérhető a IX. kerület, ugyanakkor jóval alacsonyabb, sorrendben 218.000, 214.000, illetve 186.000 forint a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

A magas albérletárak miatt egyre többen állnak össze és közösen vesznek ki ingatlanokat. A megvásárolt lakás így akkor is hozhat bevételt, ha azt saját gyermekünknek vesszük. Az ingatlan társbérletként üzemeltetve ugyanis ki tudja termelni a hiteltörlesztés, vagy a vételár egy részét. „Egy a területét jól ismerő ingatlanos nem csupán lakást, de jó üzleti lehetőséget is képes közvetíteni ügyfelének, hogy a befektetett összeg minél előbb megtérülhessen. Sok olyan szempontra fel tudja hívni a figyelmet, ami fontos a kiadhatóság szempontjából” – mondta dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanponttól.

térkép


Újlakásépítés

Megindult az új lakások építése és átadása is Budapesten az elmúlt fél évben. A hamarosan megjelenő OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai szerint a fővárosi egyetemi kerületeket is érinti a felfutás. „A kínálat kezd bőségessé válni, az árak azonban elszabadultak” – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az egyetemek szempontjából is releváns kerületek közül a X. kerületben idén három nagyobb és két kisebb társasház értékesítése indult el, emellett egy 650 lakásos lakópark előkészületei kezdődtek meg. Mások mellett a XIX. kerületben is több, nagyobb társasház jelent meg a kínálatban az eddig jellemző 3-4 lakásos sorházak mellett. A XI. kerületben 26 társasházban 800 lakás értékesítése indult el idén. A VII. és VIII. kerületben egyenként 450 új ingatlan építése kezdődik meg hamarosan.

Az OTP Jelzálogbank adatai alapján az idén újonnan átadásra kerülő lakások közül 600 darab a XI. kerületben kerülhet piacra, de a IX. kerületben is több mint 400-ra lehet számítani 2016-ban.

Az árak jelentősen magasabbak, mint a használt lakások esetében, fővárosi átlagban 490 ezer forintos négyzetméterárral lehet számolni idén. A vásárlás azonban itt is inkább előbb, mint sem később javasolt: 2017-ben a budapesti új lakások átlagára akár 550 ezer forint is lehet négyzetméterenként.


 

A befektetési célú ingatlanvásárlás költségei

Amennyiben befektetési céllal vásárolunk használt ingatlant, olyan extra költséggel is kell kalkulálnunk – adó, eho -, amelyekkel az egyszerű lakásvásárlásnál nem. Ezek csökkentik a bérbeadásból származó nyereségünket, azaz a hozamot. A következő táblázatban összegyűjtöttük a legfontosabb tételeket, amelyekkel számolnunk kell.

Hir_20160802_tablazat

Vissza