Egy tipp, hogy Ön is jól járjon az ingatlanozással!

2016.09.27, 5:34:

Kétszámjegyű áremelkedés, százötvenezer adásvétel, hazai és külföldi befektetők rohama, magas fordulatszámon pörgő piac - igazi sikertörténet a hazai ingatlanozás elmúlt egy-két éve. És ez így is marad még néhány esztendőn át, vélik a szakértők. Sokan  csak irigykedve nézik az ingatlanfejlesztőket, építési vállalkozókat – pedig az ingatlanpiaci lendületből most még bárki  részesülhet néhány okos lépéssel: egy lakás árából például két-három ingatlaniroda is nyitható.

Elsőre talán nem nyilvánvaló, de a jelenlegi ingatlanpiaci fellendülés  számos szakma képviselőjének biztosít tisztes megélhetést. Az ügyvédi irodáknak, közjegyzőknek a jogi tanácsadás, az építészeknek, ingatlanfejlesztőknek, építőanyag kereskedőknek és a kivitelezőknek pedig a megrendelt munkálatok jelentenek biztos forgalmat. Ezek jobbára befektetés-igényes vállalkozások, némelyükhöz sokéves képzés szükséges.

A kellő tőke birtokában a vagyon fialtatásának egy másik bevett módja az ingatlan-felújítás: egy jó fekvésű lakás továbbértékesítésével akár hónapok alatt több százezres, milliós haszon is elérhető. Az ingatlanpiaci szakértő tippje szerint azonban még ennél is jobb megoldást jelent a közvetítés: “Vállalkozói szellemmel, kisebb tartalékkal és széles kapcsolati hálóval érdemes ingatlaniroda-üzemeltetésbe kezdeni - mondta el dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont üzlet- és hálózatfejlesztésért felelős vezetője. - Tévhit, hogy egy ilyen vállalkozás költségesebb, mint egy rövid átfutású ingatlanberuházás. Egyetlen lakás árából akár két-három irodanyitás is kitelik.” A szakértő tapasztalata szerint a döntéstől számítva 1-2 hónapon belül a nulláról beindítható a vállalkozás.

Az ingatlanközvetítés befektetési szempontból is versenyképes megoldás. Bár megköveteli, hogy napi szinten megdolgozzon az ember a haszonért, ellentétben a klasszikus befektetési formákkal – főleg a jelenlegi hozamok mellett – nagyobb mértékű nyereség érhető el. Egyes térségekben, mint például a főváros belső kerületeiben, vagy a balatoni üdülőövezetben a helyi ingatlanforgalom drasztikusan növekszik – itt egy irodanyitással szinte borítékolható a siker.

Az ingatlanközvetítői piacra lépéshez képesítés szükséges, amelyet a nagyobb hálózatokkal együttműködve a vállalkozók többnyire kedvezményesen végezhetnek el. “Mindez az jelenti, hogy néhány hónap alatt egy új szakmát sajátíthat el a partnerünk – mondja dr. Szabó Márta. – Járulékos haszon továbbá a munkahelyteremtés, és annak is van esélye, hogy az ingatlankínálatban partnerünk újabb, befektetésre alkalmas ingatlant talál, vagy akár megleli saját álomotthonát.


Két év a túlélési határ

A KSH statisztikái szerint az ingatlaniroda igazi kisvállalkozó műfaj. A szektorban országszerte működő kb. harmincezer cégnek 95%-a KKV, többségük tíznél kevesebb főt foglalkoztató vállalkozás. Összesen mintegy 60 ezren keresik meg a napi betevőt ebben a szektorban. A verseny viszont szoros, a statisztikai hivatal szerint tízből csak négy vállalkozás éli meg a második születésnapját. Ezért nem mindegy, milyen szakmai háttérrel, támogatással vág bele valaki az üzletbe. „Kimutatható előnyt jelent a piacon a hálózatos háttér. A bizalom eleve nagyobb az ügyfelek és a munkavállalók részéről egy ismert márka, egy stabil piaci szereplő felé. Nálunk az új partner kész adatbázishoz jut, képzési rendszerünkben szervezett oktatásban vesz részt, a tudástranszfer révén pedig megismeri a leghatékonyabb értékesítési módszereket” – mondta el dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont üzlet- és hálózatfejlesztésért felelős vezetője.


Az ingatlanszektorban évtizedek óta dolgozó vezetőink ismerik a siker receptjét, amit megosztunk a hozzánk csatlakozókkal! Kis befektetéssel hazánk egyik legismertebb márkájának az előnyeit élvezheti!

Kollégáink várják jelentkezését az alábbi elérhetőségen: strat.partner@otpip.hu

Vissza