Szárnyalni fognak az ingatlanárak az új szuperkórház környékén

2016.10.18, 3:55:

Előre beárazzák a tulajdonosok a fejlesztést

A Kelenföldi pályaudvar környékén épülhet meg Budapest új egészségügyi komplexuma, közismertebb nevén az új szuperkórház. A terület már ma is a beruházók közkedvelt helyszíne. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint a fejlesztésnek köszönhetően meredeken emelkednek majd az ingatlanárak a környéken, ahol a legutó bbi nagy boom idején egy délután alatt keltek el a lakások.

Bár a kelenföldi szuperkórház pontos helyszíne még nem ismert, azt – a tervek szerint 8-10 hektáron elterülő, több mint ezerágyas kórház tekintélyes területigénye miatt – ki lehet következtetni. Az OTP Értéktérképe alapján a szóba jöhető helyszínek közelében már ma is 350 ezer és 400 ezer forint között mozog az átlagos négyzetméterár. Könnyen lehet, hogy Kelenföld hamarosan felzárkózik a kerület drágább területei mellé. Árnövekedésben már így is kiemelkedik Újbudából: míg a kerületben 2013 és 2016 között másfélszeresére nőttek a helyi négyzetméterárak, Kelenföldön az emelkedés a 60-70 százalékot is elérte.

Egy délután alatt elkel a lakás

„Amennyiben a várható fejlesztések megvalósulnak, tovább élénkülhet mind a lakócélú, mind a befektetési célú ingatlankereslet. A tulajdonosok már előre beárazzák a javuló életminőséget és az infrastruktúrát, a szépülő környezetet. Ezért a pályaudvar környékén és a Kelenföldi lakótelepen a kerületi átlagot továbbra is meghaladó, kétszámjegyű áremelkedés várható” – prognosztizálja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A szakértő hozzátette: a zömében panelövezet bővítésére egyelőre nincs szándék, de ha a kerületi fejlesztési tervek megvalósulnak, a lakócélú ingatlanállomány nagyobb ütemű bővítése is reális cél lehet.

A keresletet jól jellemzi, hogy ezen a környéken akár egy délután alatt is el lehet adni a lakásokat. Vevők elmondásából derült ki, hogy a 4-es metró 2014-es átadása idején egy népszerűbb panellakáshoz egy időpontra olykor 6-7 jelölt is érkezett. Hamar akadt egy, aki letette a foglalót, míg a többiek mehettek tovább – egy hasonló ingatlanhoz.

Kelenföldi fejlesztések

A kormány a napokban többek közt a kiváló közlekedési viszonyokkal indokolta a Budai Egészségügyi Centrum helyszínéről való döntést. A Kelenföldi pályaudvar környéke közel fekszik az autópályákhoz, metróhoz, és a villamost is oda vezetik. Nem a szuperkórház lesz azonban az egyetlen fejlesztés a környéken. Kelenföldön mindennaposnak számítanak a nagyszabású felújítások: a Sasadi úti bevezető szakasz teljes közlekedési rekonstrukciója pár hónapja lezajlott, emellett készek a tervek egy helyi üzleti park és bevásárlóközpont építésére is.

Vissza