A földszinti lakások rehabilitációja

2017.02.23, 3:48:

Bár a múlt század elejéig földszinti lakásban élni kiváltság volt, a lakásvásárlási szempontok változásával veszített presztízséből az utcaszint. Ez a tendencia az árakban is jelentkezett. Az építtetők különböző módszerekkel igyekeznek feldobni ezeket az ingatlanokat – bár van néhány olyan előnyük, ami továbbra is keresetté teszi őket a piacon. Vidéken ráadásul két okból is sokkal jobban szeretik a földszinti lakásokat.


A földszinti lakások rehabilitációja


Az 1800-as évek végéig kifejezetten nagy kiváltság volt a legalsóbb szinten lakni. Többnyire kényelmi okok indokolták ezt: nem volt szükség liftre és nem volt gond a vízellátással sem – ami az emeleti lakások esetében sokszor kihívást jelentett. Az utcai porta, a közvetlen kapcsolat is felértékelte ezeket az ingatlanokat. A századfordulón azonban ebben óriási változás állt be, ami azóta is tart. A KSH tavalyi felméréséből kiderül, hogy a lakáskeresési szempontok között előretört a biztonság és a környezet minősége is az ár, a méret és szobaszám mellett. Ez is indokolja, hogy a társasházakban preferáltak lettek a felsőbb szinti ingatlanok. „A földszinti ingatlanok ellen szóló érvek többnyire az elmúlt századi építési technikából adódnak. Legtöbben a kevés napfényt, az utcai zajt, a biztonsági kihívást, légszennyezést említik hátrányként a földszinti ingatlanoknál” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A hazai lakásállomány átlagéletkora meghaladja az ötven évet, tehát idehaza a legtöbben múlt századi lakásban élnek, éltek. Széles a skála: míg Budapest belvárosában akadnak átlagosan 80-90 éves átlagéletkorú területek is, addig például az agglomerációban ez a szám alig 30-35 év. Az ingatlanok kicsit több mint tizede az ezredforduló óta épült, a lakásállomány egészséges megújulási üteme pedig kb. száz esztendő, tehát egy évszázad alatt érdemes kicserélődnie a teljes épületállománynak, véli Valkó Dávid.

Vidéken jobban szeretik a földszintet

Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülése és az új lendületet kapó társasházépítések azonban elhozhatják a földszinti lakások rehabilitációját is. Részben a keresletnövekedés mindent felszívó hatása, és a magasabb emeletekkel szembeni árelőny miatt jobb most ezeknek a lakásoknak a piaca. Ugyanazért az ingatlanért a földszinten ma is kb. 5-10%-kal alacsonyabb áron lehet hozzá jutni, a végső árat azonban sok minden befolyásolhatja, - például a felújítás mértéke, a lakás állapota, vagy akár a kertkapcsolat megléte is.

Ez utóbbi, az önálló kert a társasházépítők egyik aduásza is – mondja Valkó Dávid -, akik emellett magasföldszint alkalmazásával, vagy éppen a teljes akadálymentesítéssel próbálják vonzóbbá tenni ezeket az ingatlanokat. A földszinti lakásokat jellemzően a kert miatt gyerekes családok, vagy a könnyebb megközelíthetőség miatt az idősek vásárolják szívesen.

Sokat számít a településméret is: a földszinti lakások vidéken jóval kelendőbbek. Ennek oka, hogy a fővárosinál jobb közbiztonság, alacsonyabb a forgalom, ebből adódóan kisebb is a zajterhelés. Ráadásul a vidéki lakosságra jobban jellemző az elöregedés, hiszen a fiatalok jó része a fővárost választja, helyükre pedig a kisebb falvakból idősek költöznek a jobb szociális infrastruktúra miatt. Az idősebb korosztály pedig szintén előnyben részesítik a földszinti lakásokat – összegzi az ingatlanközvetítői tapasztalatokat a szakértő.

Vissza