Ismét dobogósok vagyunk a lakásár-növekedésben

2017.04.07, 4:04:

Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint Magyarország második helyen áll a lakóingatlan-drágulásban a 27 vizsgált európai ország közül. 2016 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,7%-os volt az értéknövekedés. A listát a csehek vezetik, 11 százalékos növekménnyel.

Hazánk a tavalyi első három negyedévben a dobogó tetején állt, és a negyedik negyedéves adat is messze magasabb a térség átlagánál. A volt keleti blokk országai – Horvátország és Lengyelország kivételével – a lista első felében szerepelnek. Csökkenést a tavalyi utolsó negyedévben sehol nem látunk, derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

Ha az előző negyedévhez (2016. III. né.) képest vizsgáljuk, hazánk 1,5%-os emelkedéssel csak a középmezőnyben szerepel. Itt a legnagyobb drágulást Málta tudja felmutatni (6%). Hosszabb időszakot nézve pedig a balti országok viszik a prímet: Észtországban 69%-kal magasabbak az árak 2010-hez viszonyítva.  Magyarország ebben az összevetésben a középmezőny élén áll, nálunk a válság miatt dinamikusan mozgó ingatlanpiaci árak összességében ötödével mentek fel az elmúlt 6 évben.


Hirek_20170407_1
Forrás: Eurostat

„Az országos lakóingatlan átlagár 2016 végére 200 ezer forint környékén alakult négyzetméterenként. Budapesten ennél jóval többet (~360 ezer Ft/m2) kellett adni a vevőknek. A lakótelepi lakások elmúlt években látott átlag feletti drágulása pedig mára 300 ezer forint közelébe repítette az ilyen típusú lakások fajlagos átlagárát a fővárosban, ami néhány éve még a top lakótelepek árszintje volt” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A nominális árszint, történelmi rekordot döntve már tavaly év elején meghaladta a 2008-as árcsúcsot, vagyis ilyen magas lakásárakat papíron még nem láttunk idehaza. Reálértéket tekintve azonban – Budapestet kivéve – országosan még nagyjából 10%-kal elmaradnak 2008-tól, a bérekhez viszonyított árak pedig nagyjából az 1998-1999-es éveket idézik, ami szintén 10% körüli elmaradás a válság előtti időszakos csúcstól.

Az OTP Ingatlanpont szakértője arra számít, hogy idén az egyensúlyi szinthez közelítve, az újlakás kínálat bővülésével országos szinten már csak egyszámjegyű lesz az áremelkedés, azonban a regionális különbségek tovább mélyülhetnek majd.

Vissza