3+1 ok, amiért érdemes szakember segítségét kérni egy ingatlan eladásakor

2017.04.21, 4:29:

Egy ingatlan eladása során nem csak a megfelelő piaci ár meghatározása, vagy a vevő megtalálása, hanem az adminisztrációs teendők levezénylése is komoly kihívás. Mennyit ér az ingatlan pontosan? Hogyan érdemes elkészíteni és kezelni a hirdetéseket? Hogyan szűrhetőek ki a komolytalan érdeklődők? Mi a teendőm, ha a vevő CSOK-ot is igénybe akar venni? A fenti feladatok tapasztalat híján jelentős idő- és költségtöbbletet jelenthetnek lakáseladás során. Tapasztalat szerint az érdeklődők 80%-a ráadásul nem azt az ingatlant veszi meg, amelyet először komoly vásárlási szándékkal kinézett magának – derül ki az OTP Ingatlanpont adataiból.

 


3+1 ok, amiért érdemes szakember segítségét kérni egy ingatlan eladásakor

Egy ingatlan eladása az eladó oldaláról jelentős energia-befektetést jelent, költségben és időben is. Egy jól képzett ingatlanos számos dologban leveszi a gondot az ember válláról.

1. Pontos értékbecslés

A KSH 2015-ös lakáskutatásából kiderült, hogy a lakástulajdonosok átlag 2 millió forinttal túlárazzák lakásukat, ami aztán megnehezíti az értékesítést – lemorzsolódik ugyanis számos potenciális vásárló. Egy lakás árát számtalan tényező befolyásolja, ezért érdemes ingatlanirodához fordulni, ahol számos más szolgáltatás mellett az értékbecslést is valós eladásokon, nem pedig hirdetési árakon alapuló piaci összehasonlító elemzéssel végzik.

2. A hirdetési folyamat teljes lebonyolítása

Az ingatlanról kialakult első benyomás döntő lehet a vásárlók számára. Ha nem elég vonzó a hirdetés, a potenciális vásárlók egyszerűen továbblépnek. Az ingatlanközvetítő gyakorlott abban, hogyan érdemes elkészíteni egy hirdetést, mi teszi azt figyelemfelkeltővé, valamint kiemeli az ingatlan előnyeit. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy ha az eladó megbíz egy ingatlanközvetítőt, akkor nem kell a fotók, az alaprajz és a hirdetési szöveg elkészítésével sem bajlódnia. Ezen felül azt sem kell számon tartania, hogy a hirdetési oldalakon mennyi ideig aktív a hirdetése, éppen hányadik lenne egy találati listában, vagy mikor és mit kell tennie ahhoz, hogy azt megtalálják az érdeklődők, ezt szintén az ingatlanközvetítő kezeli egészen az eladásig.  Nem utolsó sorban egy ingatlanközvetítőnél folyamatosan vannak regisztrált vevőjelöltek, akik várják az új ingatlanokat, a közvetítő új ajánlatait.

3. Csak a komoly érdeklődők jöhetnek számításba

Az eladás során a legtöbb időt az veszi el, hogy az ingatlant szerencsés esetben sokan meg akarják nézni – olyanok is, akik nem potenciális vásárlók, csak éppen érdeklődnek vagy tájékozódnak a piacon. Egy közvetítő szakember kezeli a vásárlók kérdéseit és rutinosan ki tudja szűrni a komolytalan érdeklődőket. Ha már megvan a vevőjelölt, abban is támogatást ad, hogy egy szóbeli vételi ajánlat hivatalos, írásos formát öltsön, de az adásvételi szerződés megkötéséhez, igény szerint a birtokbaadás lebonyolításához is adnak segítséget a felkészült közvetítők, hogy biztonságosan és jogszerűen történjen meg az ügylet.

„Azok, akik magán úton szeretnék értékesíteni az ingatlanjukat, számos kihívással néznek szembe – egészen a vonzó hirdetés kialakításától az érdeklődök kezelésén keresztül, a jogi folyamatok lebonyolításáig.” – mondta el dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztésivezetője. „Ha komoly szakmai és pénzügyi háttérrel rendelkező ingatlanirodához fordul az ember, nem csak időt és extra költségeket spórolhat meg, de biztonságosabbá is teheti az ingatlan adásvételt. Ráadásul az OTP Ingatlanpontnál a stabil banki háttér miatt integrált szolgáltatásokkal segítjük ügyfeleinket. Azaz a finanszírozásban is kapnak segítséget a vásárlók, mindezt kedvezményes feltételek mellett.”

+1 A finanszírozási lehetőségek is egyszerűen áttekinthetőek

A fenti szolgáltatások elsősorban az eladókat támogatják, egy ingatlanközvetítő azonban a vevők számára is több szempontból nagyon hasznos. Például lakásvásárlás esetén a vevők közel 30 százaléka igényel valamilyen lakáshitelt. Ehhez érdemes olyan ingatlanirodát választani, amely szoros kapcsolatban áll valamely hitelintézettel. Ezek esetében a közvetítők általában a finanszírozási lehetőségekről is tudnak tájékoztatást adni.

Vissza