Látványosan beindultak a lakásépítések

2017.05.04, 5:04:

A KSH adatai szerint 2016-os 31% után idén az első negyedévben 47%-kal nőtt a megépült lakások száma országosan az előző év azonos negyedévéhez képest. Az első három hónap alatt a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89%-os bővülést mutat, hasonló összehasonlítási alapon. Bár ez utóbbi mutató a magasabb bázisszámok miatt látványos lassulás a tavalyi egész éves 157%-hoz képest, már így is több tízezer lakás van a csőben – áll az OTP Ingatlanpont elemzésében.

Látványosan beindultak a lakásépítések

Európában is élen

Az Eurostat adatai alapján 29 ország közül tavaly Magyarországon nőtt éves alapon a legnagyobb arányban a lakásépítési engedélyek száma, mind a teljes évet (157%), mind az utolsó negyedéves adatokat (169%) nézve. A most kiadott 9.525 építési engedélynél utoljára 2007-ben volt jobb első negyedéves adat, míg a 2.061 megépült lakás 2012 óta a legjobb évkezdet – azaz kezdenek beérni az elmúlt másfél évben kiadott építési engedélyek. A piac motorja egyértelműen Budapest, bár zömében itt az építkezések és tervezgetések zajlanak egyelőre: a 4.395 kiadott építési engedély 220%-os növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest, miközben a mindössze 204 megépült lakás a fele a tavalyi mutatónak.

A családi házak gyorsabban épülnek

A családi házas építkezések gyorsabb átfutását mutatja, hogy miközben a saját használatra épített lakások száma 87%-kal nőtt az első negyedévben, az értékesítési célú építés mindössze 15%-kal volt több a tavalyinál. A saját használatra épített, illetve családi házas formában átadott nagyjából 1.100 új lakás sokéves első negyedévi rekordot jelent. Ennek köszönhetően az első három hónapban a kisebb városokban és a községekben nőtt legnagyobb mértékben az építési volumen 98%-kal, illetve 159%-kal.

A nagyobb társasházi építkezések időigénye miatt idén második félévtől várható igazán látványos felfutás az átadások számában. „2010 óta idén költözik a legtöbb honfitársunk új társasházi lakásba, mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki a mutatók ugrásszerű növekedését – az évekig elhalasztott kereslet aktivizálódása mellett – elsősorban azzal magyarázza, hogy a kormányzati döntéseknek is köszönhetően az előző év kedvezőbb piaci környezetet és látványos könnyítéseket hozott a lakásépítők, illetve a lakásvásárlók számára.”

Daruerdő várható

A fővárosban az elmúlt közel másfél évben havonta nagyjából ezer újlakás került a piacra, s ennek üteme máig nem mérséklődik. Az elmúlt évek visszafogott volumene után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg. Az építők a fővároson kívül is aktivizálódtak: vidéken a nagyvárosok húzzák a piacot, némileg erőteljesebb bővülés pedig az ország nyugati felében látható.

„Idéntől a tervasztal helyett egyre inkább a daruerdőké lehet a főszerep, hiszen a kereslet látványos tavalyi megugrását a kínálat csak nagyjából másfél év késéssel tudja lekövetni. A robbanást beindító 5%-os áfakulcs ugyanakkor jelen állapot szerint 2019 végéig lesz csak érvényben, így a nagyobb beruházások előkészítésére már csak pár hónap marad” – mondja az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Vissza