Versengenek az ingatlanokért a magyar Provence-ban

2017.06.22, 1:05:

A Káli-medence napjaink egyik legfelkapottabb belföldi turista célpontja. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló miatt, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet okán sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nem csak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.


Versengenek az ingatlanokért a magyar Provence-ban

A közvetítők szerint bár hatalmas a kereslet, alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják, és eredeti formájukban őrzik meg az utókornak, mintsem lebontsák és újat építsenek a helyére. Ha egy lakóház mégis menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek szigorúan megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére.

Újépítésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amelyek a megnövekedett turista forgalmat igyekeznek kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőst, gyümölcsöst. Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince-présház építhető.

Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer Ft fölött, míg a régebbieké 200-300 ezer forint között mozog, derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából. Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között. Jól megfigyelhető tendencia, hogy Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ez is tovább hajtja a keresletet és növeli az árakat. „Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre. A legjobb megoldás, ha helyben otthonosan mozgó ingatlanközvetítőhöz fordul, aki naprakészen ismeri a kínálatot és eligazodik a környékre jellemző viszonyok között – javasolja Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Magyar és francia Provance
Az OTP Ingatlanpont folyamatosan frissülő Veszprém megyei ingatlan kínálata itt érhető el:
https://www.otpip.hu/elado/veszprem-megye

Vissza