2030: Mi minden épül Budapesten?

Amerre néz Budapesten az ember toronydarukat, betonkeverőket, kőműves brigádokat lát, úgy tűnhet, mintha mindenhol építkeznének. Nincs ez messze a valóságtól, a KSH adatai szerint idén az első fél évben 6 000 új lakásra adtak ki építési engedélyt. Budapest hosszú távú fejlesztési stratégiát dolgozott ki öt évvel ezelőtt, amely kijelöli, hogy 2030-ig mit, hol és milyen szellemben lehet fejleszteni a városban. Az OTP Ingatlanpont most elővette ezt a stratégiát, és a lakáspiaci szegmensre fókuszálva megnézte, mi minden valósult meg már az első öt évben és hol várhatóak fejlesztések a koncepció alapján a következő évtizedben.

A szimplán Budapest 2030 címet viselő koncepcióban számos olyan területet jelöltek meg, amelyek potenciális fejlesztési lehetőségeket kínálnak, illetve olyan városrészeket, melyek rehabilitációra vagy barnamezős beruházásban fejlesztésre várnak. A korábbi évek, évtizedek ingatlanpiaci tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy ugyan eltérő mértékben és gyorsasággal, de a fejlesztési területek mentén felértékelődés várható, tehát mind a helyi lakástulajdonosok, mind a jó befektetésre vágyó vásárlók számára hasznos lehet az összeállítás.

 

 

„A rehabilitált és fejlesztés alatt álló területek mentén mindenhol tapasztalható a környék ingatlanárainak emelkedése” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Egy nagyobb, akár több száz lakásos társasházi projekt a helyi szolgáltatások mennyiségi és színvonalbeli bővülését, valamint az infrastruktúra gyors fejlődését szokta általában magával hozni. Ezek a tényezők már önmagában is emelnek az ingatlanárakon, de egy-egy nagyobb fejlesztés felteszi az adott környéket az ingatlanvásárlók és befektetők térképére is. A fejleszthető területek egy részén még nem történt nagyobb ingatlan beruházás, ezért aki hosszabb távon gondolkodva nagyobbat kockáztatna későbbi jó fogás reményében, annak elsősorban a III., IV., X., XV., XIX., XXI., és XXIII. kerületekben érdemes befektetni. Persze érdemes ingatlanszakértő segítségét kérni, aki tisztában van a környék adta lehetőségekkel” – teszi hozzá az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A koncepciót 2013-ban, öt éve dolgozták ki, s egyik térképén a lakóterületi fejlesztési lehetőségeket veszi számba. Lássuk, hol, milyen fejlesztések valósultak meg eddig, kiemelten a lakófunkcióra fókuszálva:

 

 

A térképen piros színnel jelölt, városias lakóterület (Budáról Pest irányába)

XXII. kerület: 6-os út és Duna között egy szakaszon – egykor lakóparkot terveztek ide, a tereprendezés már lezajlott, de munkálatok évek óta állnak.

XI. Kerület: Madárhegy / Pösingermajor – egykori víkendházas környék, önkormányzat közművesítését követően, Madárhegyen már évek óta zajlik a terület beépítése jellemzően 3-4 lakásos házakkal, ill. néhány nagyobb lakóparkkal.

XI. kerület: Kelenföldi pu. és Egér út között – ipari, intézményi, illetve üres terület: nagy ingatlanfejlesztés most kezdődik.

XI. kerület: Kopaszi-gát, ill. Budafoki és Szerémi út mentén dél felé – egykori kiterjedt ipari zóna, megjelentek a sok száz lakásos lakófejlesztések.

III. kerület: Folyamőr u. és Duna között, egykori Buszesz gyár helyén – tervezett vegyes funkciójú fejlesztés, jelenleg az  előkészítő munkálatok, tervezés zajlanak.

III. kerület: Mocsárosdűlő – beépítetlen, elszórtan víkendházas terület.

III. kerület: Békásmegyer és Barát-patak (városhatár) közötti terület – beépítetlen.

IV. kerület: Külső-Váci út és Szilas-patak között – egykori laktanya területe: még nem kezdődött fejlesztés.

IV. kerület: Íves út - Mogyoródi-patak - városhatár övezte terület: lakópark fejlesztések zajlanak már évek óta.

XV. kerület: Szilas-patak és Közvágóhíd u. között – egykori ipari terület.

XV. kerület: Szentmihályi út és Rákospalotai határút között – beépítetlen terület.

XIII. kerület: Váci út északi szakasza mentén, Duna – Madarász Viktor u. és Vizafogú u. között –Rengeteg több száz lakásos projekt valósult meg és épül most is. A Váci úttól keletre is megjelentek a nagy új társasházak, különben üres területek, egykori ipari területek, ill. meglévő lakóterületek.

XIII. kerület: Róbert Károly körúttól északra,  Lehel és Béke úttól keletre – vegyes régi lakó- és ipari övezet, immár második évtizede folyamatosan megújuló, beépülő lakásállománnyal, rengeteg új kisebb-nagyobb társasház.

XIII. kerület: Lőportárdűlő – egykori ipari és intézményi terület, évek óta folyamatosan épül be új lakóházakkal.

XIV. kerület: Miskolci u. – Szugló u. – Rákos-patak közötti terület – korábban megvalósult lakóparkok mellett strand és sportpálya, ill. beépítetlen terület .

VIII. kerület: Középső-Józsefváros rehabilitációs területe, Orczy úttól és Fiumei úttól nyugatra – megjelentek az új társasházak is.

X. kerület: Salgótarjáni út és Kőbányai út belső része között, egykori kínai piac területe – volt ipari / kereskedelmi terület.

X. kerület: Pesti határ út és Rákos-patak közötti terület nyugati része – jelenleg beépítetlen.

IX. kerület: egykori Vágóhíd területe – tervek nemrég jelentek meg egy nagy vegyes (lakó és iroda) fejlesztésre, illetve több száz lakásos projektek már megvalósultak.

IX. kerület: Rákóczi híd – Soroksári út – Duna közötti nyúlvány – egykori ipari és intézményi terület – tervek születtek már nagy vegyes-, ill. lakófejlesztésekre, de még nem indultak el.

XXI. kerület: Weiss Manfréd út és Ráckevei-Duna közötti terület déli fele – jelenleg beépítetlen, ill. ipari terület.

XXIII. kerület: Fatimai u. – Temető sor – Szent László u. közötti terület – jelenleg beépítetlen terület, elszórva víkendházak.

XIX. kerület: Temesvár u. és vasút közötti terület északi része – jelenleg nagyrészt beépítetlen, elszórva ipari ingatlanok.

XVIII. kerület: Ganzkertváros és városhatár közötti terület – jelenleg nagyrészt beépítetlen.

XVIII. kerület: Óhuta u. és Balogh Géza u., ill. Kétújfalu u. közötti terület – jelenleg családi- és ikerházakkal folyamatosan épül be.

XVII. kerület: Rákosliget (Cinkotai út – Forrásmajori u. – Inda u. – Naplás út és erdő által körülkerített terület) – beépítetlen terület.

 

A térképen narancssárgával jelölt kertvárosias lakóterület

II. kerület: Áchim András u. – Máriaremetei út – Szabadság u. – Kadarka u. közötti terület – sportpálya, ill. beépítetlen terület.

III. kerület: Harsánylejtő, Kocsis Sándor út és Virágosnyereg út között – évek óta folyamatosan épül be új családi-, iker-, sorházakkal és kisebb társasházakkal.

XXIII. kerület: déli csücske, Millennium u. mentén – jelenleg beépítetlen.

XV. kerület Mogyoród útja – Külső Fóti út – Szántóföld u. – M3 között – jelenleg beépítetlen.

XVI. kerület: Cinkota, Biztató út – Honfoglaló u. – bányató melletti terület – jelenleg többnyire beépítetlen, megjelentek az új családi- és ikerházak.

XVI. kerület: Mátyásföld, Léva u. és Forrásmajori dűlőút északi része mentén – jelenleg beépítetlen.

 

A térképen barnán, sűrűn csíkozott rendezetlen lakott területek

XXII. kerület: Óhegy – víkend- és családi házakkal lazán beépített, ill. beépítetlen terület.

XXI. kerület: Csepel-Háros – víkend- és családi házakkal lazán beépített, ill. beépítetlen terület.

III. kerület: Csúcshegy – víkend- és családi házakkal lazán beépített, ill. beépítetlen terület.