Átalakuló pécsi albérletpiac

Ahogy az ország egészében, úgy Pécsett is rányomta bélyegét az ingatlan bérbeadásra a koronavírus járvány. Mi történt az elmúlt egy évben, hogyan hatott a távoktatás, további csökkenés vagy növekedés várható a bérleti díjakban? Az OTP Ingatlanpont szakértője a kultúra városának albérletpiacát vizsgálta.

Az ingatlanpiac konszolidációja, majd a koronavírus járvány hatása országos szinten érzékelhető volt és Pécsett sem történt ez másként. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenleg alacsony bérleti díjak a koronavírus járvány enyhülésével azonban előreláthatólag ismét emelkedni fognak. Idén nyárig jelentős eltérésre még nem számíthatunk, de jövő tavaszra a szakértők már 7-8 százalékos növekedést prognosztizálnak. A KSH-Ingatlan.com lakbérindex adatai alapján a lakásbérleti díjak fél éves mélyrepülése mindenesetre februárra megállt, országosan 1,1 százalékos, a fővárosban pedig 0,8 százalékos növekedést mértek 2021. januárjához képest.

Ahogy az ország egészében, úgy Pécsett is rányomta bélyegét az ingatlan bérbeadásra a koronavírus járvány.

"Pécsen két fő szempont határozta meg az elmúlt időszakban az ingatlanbérleti piacot, a koronavírus járvány és a kormányzati otthonteremtési program. A januártól elérhető új állami támogatások hatására megnövekedett a hajlandóság a bérlemények saját tulajdonú ingatlanra váltására. A koronavírus járvány következtében bevezetett korlátozások, az egyetemi távoktatás következtében pedig csökkent az albérletek iránti kereslet" – foglalta össze tapasztalatait Farkas Zoltán, az OTP Ingatlanpont pécsi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

Pécs albérleti piaca két jól elkülöníthető szegmensre osztható. Az elsősorban hosszútávú lakhatás céljára szolgáló klasszikus panellakások és lakótelepi lakások elsősorban a fiatalok, családalapítás előtt állók körében népszerűek. Az Egyetemvárost övező térség, ahol szintén panellakások a jellemzőek, elsősorban a felsőoktatásban tanuló diákok által preferált terület, a bérleti díjak itt jellemzően 25-30 százalékkal magasabbak. A koronavírus járvány hatására mindkét helyen megfigyelhető a bérleti díjak mérséklődése, az Egyetemvárosi részen 10-13 százalékos, míg máshol 4-8 százalékos csökkenés figyelhető meg az árakban.

Az albérleti piac jellemzően magas árai a lakástámogatási lehetőségek és kedvező hitelek elérhetősége miatt esetenként meghaladták a havi törlesztőrészlet összegét, így megfigyelhető, hogy azok, akik korábban az ingatlanbérletet választották, most kihasználva a lehetőségeket inkább a saját ingatlan vásárlása mellett döntöttek, ezáltal a lakásvásárlás is potenciális bérlőket szívott el és a bérleti piacon csökkent a kereslet.

Az utóbbi fél-egy évben megfigyelhető jelenség Pécs nyugati irányú terjeszkedése, az agglomeráció, a hosszú távú bentlakás céljára átalakítható hétvégi házak és a zártkerti ingatlanok iránti kereslet növekedése. Ezek népszerűsége viszonylagosan alacsony áruk miatt egyértelműen növekedett.

„A korábban bérleti céllal használt ingatlanok közül több is értékesítésre került vagy értékesítés alatt állnak. Ennek oka, hogy a csökkenő bérleti díjak miatt az ingatlan eladásából származó pénz például állampapírba való fektetésével magasabb hozam érhető el és az ingatlan állagmegóvásával sem kell foglalkozni” – tette hozzá Farkas Zoltán.

Az OTP Ingatlanpont szakértőjének tapasztalatai alapján az albérletkeresők legfontosabb választási szempontja az ingatlan egyedi fűtése, az alacsony rezsi és közös költség, a jó infrastruktúra és közlekedési lehetőségek.
A rövid távú bérbe adott, Airbnb jellegű ingatlanok magasabb kategóriát képviselnek a pécsi ingatlanpiacon, ezért ezek a lakások nem minden esetben jelentek meg a hosszú távú kiadás piacán, a tulajdonosok inkább kivárják a nyitást.

„A jelenlegi ingatlanpiaci tendenciák természetesen a koronavírus járvány enyhülésével változhatnak, a határok megnyílásával és az egyetemisták visszatérésével várható visszarendeződés, de emellett látszanak jelei annak is, hogy a bérlemények helyét átvehetik a jövőben a magánberuházásban épülő diákszállások is. A következő fél, háromnegyed év nagyon sok kérdést tartogat az ingatlanpiacon” – zárta gondolatait Farkas Zoltán.