Az albérletpiac még kivár - Debrecen

Ahogy az ország egészében, úgy Debrecenben is rányomta bélyegét az ingatlan bérbeadásra a koronavírus járvány. Mi történt az elmúlt egy évben, hogyan hatott a távoktatás, további csökkenés vagy növekedés várható a bérleti díjakban? Az OTP Ingatlanpont szakértője a cívisváros albérletpiacát vizsgálta.

Az ingatlanpiac konszolidációja, majd a koronavírus járvány hatása országos szinten érzékelhető volt és Debrecenben sem történt ez másként. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenleg alacsony bérleti díjak a koronavírus járvány enyhülésével azonban előreláthatólag ismét emelkedni fognak. Idén nyárig jelentős eltérésre még nem számíthatunk, de jövő tavaszra a szakértők már 7-8 százalékos növekedést prognosztizálnak. A KSH-Ingatlan.com lakbérindex adatai alapján a lakásbérleti díjak fél éves mélyrepülése mindenesetre februárra megállt, országosan 1,1 százalékos, a fővárosban pedig 0,8 százalékos növekedést mértek 2021. januárjához képest.

„Az ingatlanbérleti díjak csökkenése Debrecenben is jól érzékelhető volt. Az egyetemi távoktatás bevezetésével a hallgatók hazatértek, így az albérletek fenntartása szükségtelenné vált. Ez hirtelen túlkínálatot és az árak csökkenését eredményezte, emellett a kiadási idő is megnőtt” – mondta Czibi Zoltán, az OTP Ingaltanpont debreceni irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A debreceni albérleti piacra jellemző korábbi tendencia, hogy bármilyen lakást szinte bármennyiért ki lehet adni, a járvány hatására megtorpant. Míg korábban 100 000 forint havi bérleti díj alatt nem nagyon akadt albérlet a városban, Czibi Zoltán tapasztalatai szerint mára csökkentek az árak és az exkluzívabb ingatlanok kivételével körülbelül a fenti árszínvonalra árazta be magát a piac.

Debrecen - Az albérletpiac még kivár

Debrecen ingatlanbérleti piacának fő mozgatórugói a felsőoktatásban résztvevő magyar és külföldi diákok, azonban a rövid távú lakáskiadás is jelen van a városban, bár kisebb mértékben. A turizmus visszaesésével ez a szegmens is megtorpant és a korábban rövid távra kiadott lakások is megjelentek a hosszú távú kiadásra kínált ingatlanok között, ezzel is tovább növelve a kínálatot.

Az ingatlanbérleti piac egyelőre stagnál, ebben változást a felsőoktatái intézmények nyitása hozhat. A hallgatói albérletkeresés a ponthatárok kihirdetése után, az augusztus-szeptemberi időszakban indul, korábban minden bérleti lehetőség gazdára talált ezekben a hónapokban.

A járvány előtt a magyarországi ingatlanbérleti díjak a jövedelmekhez képest európai szinten is kiemelten magasnak számítottak, így a koronavírus hatására beállt konszolidáció után nem lenne észszerű, hogy az árszínvonal ismét visszatérjen a korábbi, irreálisan magas szintre.

„Ahogy az ingatlan adásvételi árak is lassan elkezdtek növekedni, úgy az egyetemisták visszatérésével és a kereslet élénkülésével a debreceni bérleti díjak is feltételezhetően emelkedni fognak, de kevésbé valószínű, hogy az árak el fogják érni a járvány előtti maximumot. Természetesen ennek előfeltétele, hogy a távoktatás helyébe ismét visszatérjen a korábban megszokott oktatási rend” – tette hozzá Czibi Zoltán.

Az OTP Ingatlanpont szakértőjének tapasztalatai alapján az albérletkeresők legfontosabb választási szempontja az ingatlan bérleti díja, a legkelendőbbek az átlagosnál jobbállapotú, bútorozott, azonnal költözhető, 50 négyzetméter körüli, használt ingatlanok.

Lokáció tekintetében változatlanul meghatározó tényező az egyetem megközelíthetősége, illetve közelsége, így a legnépszerűbbek a belvárosban a villamosvonal mentén, illetve az egyetem közelében található lakások. Ebből a szempontból Debrecen leginkább preferált környéke a Piac utca, Egyetem sugárút, Újkert és a Nagyerdő környéke.

Debrecennel ellentétben Hajdúszoboszló ingatlanbérleti piacát jobban megviselte a járvány, mivel ott elsősorban a turizmus, a rövid távú kiadás jellemző. Míg a járvány előtt szinte lehetetlen volt albérletet találni a városban, a turizmus visszaesésével hirtelen hatalmas túlkínálat keletkezett, és az árak gyorsan és jelentős mértékben csökkentek. A turistaszezon kezdetével és a járványügyi intézkedések enyhítésével az árak a közelmúltban ismét növekedni kezdtek és ma az átlagos lakásbérleti árak magasabbak Hajdúszoboszlón, mint Debrecenben.