Első kilenc hónap: 8 éves rekord dőlt meg lakásépítésben

Tovább élénkül az újlakás piac, több rekord is megdőlt, értelmezték a KSH adatait az OTP Ingatlanpont szakértői. A kiadott építési engedélyek számában a következő negyedévekben sem vár ugyanakkor felívelést az OTP Ingatlanpont.

A KSH ma publikált adatai szerint, idén a harmadik negyedévben 8589 lakásra adtak ki építési engedélyt, és 3701 lakás épült meg országosan. Az építési engedély negyedéves mutatója önmagában nem kiemelkedő; tökéletesen hozza a lakásépítési boom kezdetének tekinthető 2016-os év óta eltelt időszak átlagát. A használatba vett lakóingatlanok száma ugyanakkor 2013 óta a harmadik legmagasabb, az idei első háromnegyed év pedig egészen 2010 óta rekordot jelent.

Lakásépítési terv

„A számok alapján most éppen a kisebb városokban és a községekben élénkül az újlakás-piac. A nem megyei jogú városokban kiadott 2664 építési engedélynél 2008 óta csak a tavalyi hasonló időszakban volt hajszállal magasabb, míg a községek 1845 darabos volumene 2009 második negyedéve óta a legnagyobb” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Ennek elsődleges oka a 2017-ben bevezetett egyszerű bejelentés intézménye, ami a kisebb településeken jellemző családi ház építkezéseket könnyítette meg” – teszi hozzá a szakember.

 

A kiadott építési engedélyek számában a következő negyedévekben sem vár felívelést az OTP Ingatlanpont. Sőt, mivel az értékesítési céllal épült lakások esetében 2019 után újra 27%-ra emelkedik a most 5%-os áfa, a kereslet várható mérséklése is egyelőre általában kivárásra, vagy legalább is megfontoltabb tervezésre ösztönzi a lakásépítőket. A megépülő lakások száma viszont tovább nőhet, hiszen folyamatosan adják majd át az elmúlt három évben tömegével elkezdett lakásokat. Az építkezések hivatalos befejezését mutató használatba vételi engedélyek száma 2019 után is, egy ideig még magas maradhat.

Ennek oka nem csak az építési idők elhúzódása, hanem hogy egy néhány héttel ezelőtti döntéssel a lakásépítők egy kis „haladékot” kaptak az építkezések befejezésére. Az új szabály szerint ugyanis a kedvező, alacsony áfaszint azokra a 2019 végéig leszerződött lakásokra érvényesíthető, ahol az épület eléri a szerkezetkész állapotot ugyanezen időpontig. Várható tehát, hogy a beruházók és kivitelezők a következő bő egy évben azon iparkodnak majd, hogy eddig eljussanak, utána azonban kényelmesebb tempóban fejezhetik majd be az épületeket.