Európai szinten látványos a lakásépítések felfutása hazánkban

Az Eurostat ma megjelent adatai szerint hazánkban, 2018. I. negyedévében, a 2015-ös átlaghoz képest több mint háromszorosára nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Ezzel Magyarország messze vezeti a 27 európai országot tartalmazó rangsort.

Budapest, 2018. július 2. Az Eurostat ma megjelent adatai szerint Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest az idei év első negyedévében 3,25-szörösére nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Az OTP Ingatlanpont információi szerint a dobogó második fokán Málta, a harmadikon pedig Írország áll bő két és félszeres növekedéssel. Alig két év alatt duplázni rajtuk kívül még Portugália tudott. A vizsgált országok közül hatban látszik csökkenés a lakásépítési engedélyekben az elmúlt években: Dániában, Svédországban, Romániában, Szlovákiában, Macedóniában és Törökországban.

Diagram a lakásépítésekről

 

 

„Köztudott, hogy hazánkban a 2016-ban bevezetett 5%-os lakásáfa, az önerős építésnél 5 millió forintig visszaigényelhető áfa, valamint az új lakások esetében megnövelt CSOK összegek okozzák elsősorban a látványos felfutást. Emellett az újlakás piacot egyaránt fűti a válság alatt százezres nagyságrendben elhalasztott kereslet aktivizálódása, illetve a nagyszámú befektetési célú vásárlás is” – nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A következő évek piaci működése jelen pillanatban kiszámíthatatlan. Ennek egyik oka a véges építőipari kapacitások. A másik pedig, hogy bár az alacsony áfakulcs mai ismereteink szerint 2019 végéig él, a szakmában és a vevők részéről is komoly várakozás tapasztalható a kedvezmény meghosszabbításával kapcsolatban. A jelenleg ismert információk szerint a Kormány csak bő egy év múlva dönt majd a lakásáfa-kulcsról, ez azonban bizonytalanságot okozhat mind a kis lakásépítő cégek, mind a nagy fejlesztők számára. „A kiadott lakásépítési engedélyek száma az utóbbi pár negyedévben már stagnál, pedig a kereslet egyelőre élénk, s lépést tart a bővülő új kínálattal. A kínálat ’kisimításához’, a hektikus piacmozgások elkerüléséhez fontos lenne a Kormány mihamarabbi, akár pozitív, akár negatív nyilatkozata a témában” – tette hozzá a szakember. Az adókedvezmény a lakásépítőknek alacsonyabb adóterhet, a vevőknek pedig alacsonyabb árakat jelent.