Európai lakásdrágulás: Magyarország még mindig az élen!

Magyarországon emelkedtek a legnagyobb ütemben az ingatlanárak az elmúlt évben az Eurostat legfrissebb kimutatása szerint. Igaz, az előző negyedév árszintjéhez képest némi csökkenés tapasztalható – tette hozzá az OTP Ingatlanpont.

Az Eurostat ma megjelent adatai alapján, 2019. II. negyedévére egy év alatt 14%-kal drágultak átlagosan a hazai lakóingatlanok, amivel messze élen állunk a vizsgált 26 európai ország között. Bár az egyre feljebb kúszó infláció miatt a reálárindex ennél alacsonyabb, a 9,7% még mindig a dobogó első helyét jelenti, Horvátországgal megosztva.

A második helyen Portugália áll 9%-kal, majd ezt követően látványosan lemarad a mezőny. A lista végén négy olyan ország áll (Románia, Olaszország, Egyesült Királyság és Finnország), ahol éves szinten, inflációval korrigálva már csökkenés látható.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője két érdekességre hívta fel a figyelmet: „Bár 2015 óta csak négy olyan negyedév volt, amikor a drágulás mértéke a mostaninál néhány százalékponttal alacsonyabb volt, a növekvő infláció miatt egyre nagyobb a nominál és a reál árváltozás közti különbség. Az pedig utoljára 2013-ban fordult elő, hogy az egyik negyedévről a másikra csökkentek volna az árak, igaz ez most, 2019 I. negyedévéhez képest is csak „jelképes” mértékben, -0,1%-kal történt”.

A vezető elemző úgy látja, hogy az árszint általános csökkenésére – nagy külső gazdasági megrázkódtatás nélkül – még 2-3 évig nem kell számítani. Sőt az árak lassuló ütemű emelkedése még továbbra is reális, hiszen a piaci igényt a nyáron bevezetett CSOK bővítések, a Babaváró hitel, illetve az újonnan megjelent falusi CSOK tovább pörgetik, miközben a forgalom a befektetési célú vásárlók visszaszorulásával, és a vidéki piac élénkülésével érezhetően átrendeződőben van.