Használt vagy új? Nehéz döntés, ha ugyanannyiba kerül

A lakáskeresők néhol már azzal szembesülhetnek, hogy a használt lakások árai megközelítették az újépítésűekét, annak ellenére, hogy például a főváros egészét tekintve átlagosan másfélszer kell többet fizetni egy új lakás négyzetméteréért. A hirdetések azonban néha csalókák: amíg az egyikbe azonnal lehet költözni, addig a másikra talán még évekig kell várni. Mi jobb választás? Az OTP Ingatlanpont ebben is igyekszik jó tanácsokkal szolgálni.

Új építésű ház OTP

Bár az ingatlan adásvételek bő 90 százaléka a használt lakások piacán történik, jelenleg a panellakások mellett mégis az újépítésű társasházi lakások a piac slágerei. A vásárlókat a piac – területtől függően – választás elé állítja: megéri-e egy új lakásért megfizetni a 45-50 százalékos árkülönbözetet, vagy sem. Sokak meglepetésére azonban ma már előfordulnak olyan területek, ahol az árak összeértek: a fővárosi XI. kerület belső részein (Újbuda központ) például egyaránt 900 ezer – 1 millió forintos négyzetméteráron kelnek el a kisméretű új és a teljes körűen, frissen felújított használt téglaépítésű ingatlanok is. Ebben az esetben – hacsak nincs valamilyen egyéb, például építészettörténeti megfontolás – sok érv szól az új ingatlan mellett, hiszen az a személyes igényeknek megfelelően alakíttatható ki és feltehetőleg fenntartási költségei is alacsonyabbak.

Az árakban tapasztalható jelenség oka egyrészt a piac működésére vezethető vissza, hiszen ahol nagy a kereslet a lakóingatlanok iránt, ott az ár is felfelé kúszik, függetlenül attól, hogy éppen új vagy régi az adott épület. „Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét. Emellett nagy tömegben hiányoznak a piacról az „újszerű” lakások. A 2010-es évek első felének megtorpanó ingatlan beruházásai miatt ugyanis ma viszonylag kevés 5-6 éves ingatlan van a piacon, amely árában reális átmenetet képezhetne a teljesen új és a több évtizedes, vagy még régebbi ingatlanok között”mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az újépítésű ingatlanokat legtöbbször már az építkezés befejezése előtt meghirdetik a piacon. „Egy azonnal költözhető használt lakás négyzetméterára áll szemben ebben az esetben egy olyan ingatlanéval, ami akár csak másfél-két év múltán készül el. Így érthető, hogy az alapvetően magasabb áron kínált újépítésű ingatlan akár 50 százalékos készültségi fokon kerül annyiba, mint egy használt lakás”mondja Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere.„Akinek nincs ellenére, hogy tervezőasztalról vásároljon ingatlant, és nem sürgős neki a költözés, annak azt javasolom, hogy olyan ingatlan beruházásokat válasszon, amelyek mögött komoly banki projektfinanszírozás áll, mert ebben az esetben a vásárló biztos lehet abban, hogy az épület valóban olyan minőségben és azon az áron fog megépülni, ahogy az előszerződésben rögzítették” – tette hozzá a szakértő.

Az OTP Ingatlanpont szakértői minden érdeklődőnek azt javasolják, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló összegből a legmegfelelőbb ingatlant kaphassák meg, mindenképp forduljanak egy széles adatbázissal rendelkező ingatlanközvetítőhöz.