Ingatlanbefektetési egyszeregy: megveszi, kiadja

Lassuló mértékű, de továbbra is pozitív irányú változás jellemzi majd az idei ingatlanárakat, így a lakáskiadási piacra még mindig megéri beszállni. Noha az áremelkedés és a bérleti díjak stagnálása miatt a korábbinál kisebb bérleti hozam várható, a kiskockázatú befektetési formákhoz mérve továbbra is vonzó lehet ez a megoldás. Az ingatlanpiaci szakértő szerint ingázókra, egyetemistákra, munkásokra és nyaralókra érdemes építeni a lakáskiadás-üzletet.

A nyugati határ mellett az ausztriai vendégmunkások keresletére alapozva szinte minden lakást ki lehet adni. Az átlagos kétszobás panellakásokat a frekventált Sopronban kb. 14 millió forintért lehet megvásárolni – az ugyancsak népszerű Szombathelyen és Mosonmagyaróváron kissé olcsóbban –, amelyek havi 90-100 ezer forintért adhatók ki. Az OTP Ingatlanpont adatai alapján egy kisebb garzonért is elkérnek havi 70 ezret, bár ennek a lakástípusnak arányosan magasabb a beszerzési ára is (12-13 millió forint). Aki újépítésű lakást adna ki, az 120-140 ezer forintos árat is megszabhat. Amire érdemes figyelni: az ingázóknak létfontosságú a parkolási lehetőség, vagy a saját garázs.

 

Berendezett ingatlan

 

Jó lehetőség az iparvárosi lakáskiadás is: Győr és vonzáskörzete például a munkalehetőségek miatt ideális célpontja a bérlőknek. Az olcsóbb, 50 négyzetméter körüli panelekért itt is 60-80 ezer forintot lehet kérni havonta. Ezek a lakások 13-15 millió forintos áron vehetők most meg. Téglalakásnak, újépítésűnek akár 140 ezer forint is lehet a kiadási díja.

Aki egyetemistákra alapozná az üzletet, annak érdemes Debrecenben, Szegeden, Pécsen ingatlanba fektetni. Az egy-két szobás panelek az egyetemi városrészekben fejenként 20-25 ezer forintért kiadhatók 2-4 személy részére. „Ezek a lakások, mintha láthatatlan országos közmegegyezés lenne ebben, kb. 12 millió forintos áron kaphatók, jobbára várostól függetlenül” – véli Valkó Dávid vezető elemző, az OTP Ingatlanpont adataira alapozva.

Nyaralóbiznisz a zimmer frei helyett

Kissé eltérő, de hasonló módon jövedelmező befektetés a balatoni nyaralóvásárlás és –kiadás is. Ezeknél az ingatlanoknál a szezonalitás és a rövidebb kiadási időtartam miatt az üzemeltetés nehezebb feladat. Jól bejáratott vendégkörrel, vagy a hazai, nemzetközi kiadási portálokkal együttműködve azonban ez is megtérülő befektetés lehet. Elsősorban a jelentősebb fesztiválhelyszínekhez közel fekvő, vagy a jó wellness és turisztikai adottságokkal rendelkező városokban – Siófok, Keszthely, Balatonfüred – lévő lakások biztosítanak kiszámítható jövedelmet, utóbbiak akár télen is. Egy kétszobás lakást Siófokon nyáron négy főre napi 25-40 ezerért, télen 10-20 ezerért lehet kiadni. A rezsi többnyire alacsonyabb, mint a nagyvárosokban, a többletkiadásokat az üzemeltetési költségek és az adó jelentik – cserébe értékálló ingatlanhoz jut a befektető, és nem mellékesen ingyen nyaralási lehetőséghez. A nyaralók ára fekvéstől és állapottól függően óriási eltérést mutat, itt mindenki saját pénztárcája szerint válogathat.

Az ingatlanvásárlás forrásigényes befektetés: a vételár mellett az illetékfizetés, a kezdeti ügyvédi és szolgáltatói költségek, az amortizáció, valamint a jogszerű kiadás adóvonzata is csökkenti a nyereséget. Mindezek mellett Valkó Dávid szerint nagy átlagban hozzávetőlegesen 5-6%-os éves hozammal lehet kalkulálni a jól kiadható ingatlanok esetében. „És akkor még nem is számoltunk a lakásár-emelkedéséből fakadó várható többlethaszonnal, amikor később értékesíti a tulajdonos a befektetési céllal vett ingatlant” – teszi hozzá az Ingatlanpont elemzője.