3 + 1 szempont, amiért jobb új lakást venni, mint használtat

A lakásvásárlást tervezők körében annak ellenére népszerűbbek az újonnan épülő lakások, hogy áruk általában jelentősen meghaladja a használtakét. Az újépítésű lakás kényelmet nyújt, a mondernitás érzetét kelti és környezettudatos.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, amennyiben nem lesznek a kedvezményes áfa-kulcshoz vagy a CSOK-hoz fogható piacélénkítő kormányzati intézkedések. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban. Emellett további 5200 épülőfélben lévő lakást, és bő kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlant kínáltak két hónapja. Ez az alig 7500 lakás, a mostani értékesítési ütemet figyelembe véve, jövő nyárra elfogyhat.

Épülő új lakás

 

 

Gondot okoz, hogy a lakásátadásoknak csak kisebb része valósul meg határidőre, a projektek többsége már most több negyedévet csúszik az eredeti tervekhez képest. Ennek csak kis részben oka a rossz árazás, vagy helyszínválasztás, illetve az értékesítési nehézségek. A legnagyobb gondot ma az építőipari kapacitáshiány jelenti. Idén az első félévben 15-20, már meghirdetett beruházás állt le végül. Van köztük olyan nagy projekt is, ahol a lakások nagy részére már előszerződést is kötött a beruházó, de nem látta biztosítottnak, hogy a vállalt 2019 végi határideig meg tudja építeni a házat. Ugyanakkor a kedvezményes áfa-kulcs jövő év végén esedékes kivezetése arra kényszeríti a beruházókat, hogy tegyenek meg mindent a mihamarabbi átadás, illetve az eladások felpörgetése érdekében. Mivel azonban a kereslet tovább erősödik, nem várható, hogy az elkövetkező másfél éves hajrában nagy árengedményekre kényszerüljenek a beruházók.

„A vevőknek – mielőtt meghoznák a lakásvásárlás fajsúlyos döntését – megéri alaposan tájékozódniuk arról, hogy mennyire komoly a beruházó háttere, a kivitelező és milyen referenciákat tudnak felmutatni” – mondja Homolya Gergely Pál, az OTP Ingatlanpont új építésű lakások projektmenedzsere, aki szerint nagyon fontos, hogy a vevők olyan beruházót válasszanak, aki a szerződéses kötelezettségeit betartja, és képes a törvényben leírt garanciákat és szavatosságot ténylegesen is biztosítani. Nehéz ugyanis szakmunkásokat találni az épületek kivitelezésére is, nemhogy a szükségszerű kisebb-nagyobb javítási munkák elvégzésére. Ezt csak komoly hátterű beruházó tudja garantálni. Ezzel együtt az sem árt, ha személyesen keresik fel az építkezés helyszínét, és saját szemükkel győződnek meg arról, hogy mindent a terveknek megfelelően alakítanak-e ki, és hogy a beépített anyagok minősége megfelel-e a szerződésben vállaltaknak. Például egy 15 cm átmérőjűre tervezett, de csak 10 cm-esen beépített szellőzőcső aránytalanul megkeserítheti a bentlakók életét. „Az új lakások iránti kereslet nem fog csökkenni a következő években sem, és az áremelkedés is látványos marad, ezért aki ilyen befektetésben gondolkozik, forduljon ingatlanszakértőhöz, aki segít kiválasztani a legbiztonságosabb megoldást.” – teszi hozzá a szakértő.

Piacélénkítő intézkedések híján a fővárosban nagyjából 25 ezer, jelenleg még nem értékesített, de előkészítési vagy engedélyeztetési fázisban lévő új lakás tervei egyelőre fiókban maradhatnak, illetve sok, hosszú távú piaci jelenlétre berendezkedő cégnél indulhat el a koncepciók újratervezése. Bár van néhány olyan beruházás, amelyet már most 2020-as, sőt 2021-es átadással hirdetnek, kérdéses, hogy hány cég hajlandó a nettó ár csökkentésére, hogy fenntartsa a vásárlók érdeklődését. Ha más központi ösztönző intézkedést nem vezetnek be, akkor bátran kijelenthető, hogy 2021-től látványosan csökkenhet az átadott lakások száma, így erőteljes piaci átrendeződés is indulhat.

Ezzel együtt – a sokak, főleg az olcsóbb vidéki helyszíneken vásárlók számára döntő fontosságú magasabb CSOK összegeken kívül is – számtalan érv szól új lakás vásárlása mellett:

1. SAJÁT ÍZLÉS ÉS JÓ MINŐSÉG A-TÓL Z-IG:
A jó ütemérzékkel, a beruházás korai fázisában vásárolt lakásnál még ingyenesen és szakértő segítséggel módosítható az alaprajz, eldönthető, hogy milyenek legyenek a burkolatok, színek. Az épület minden elemében új lesz, és csak átvételtől kezdve kezd ketyegni a jogszabályban rögzített garancia és a szavatosság. Ha minden jól megy, hosszú ideig nem kell semmihez hozzányúlni, nem kell rákölteni a lakásra.

2. KÉNYELEM:
Az újépítésű lakásoknál minden komfortos: a belmagasság, az ésszerű és hatékony alaprajzi elosztás, jól berendezhető helyiségek. Az újépítésű lakásokhoz ma már szinte mindig építenek erkélyt. Általában épül hozzá tároló, amely -- ha nem is túl nagy --, rengeteg tárgyat képes kulturált formában elraktározni. A tetőtéri projektek kivételével a parkolás is megoldott, általában teremgarázzsal, vagy ha ezt nem is, de fedetlen, felszíni beállót szinte mindenütt biztosítanak.

3. KÖRNYEZET- ÉS ENERGIATUDATOSSÁG:
Az újépítésű házak tervezésénél ma már kiemelt szempont a környezettudatosság és energiatakarékosság. Nem csupán azért, mert 2020 után ez lesz a hivatalos szabvány, hanem azért is, mert a lakók ezt elvárják. Hajlandóak többet áldozni a lakásért, ha annak fűtése-hűtése kisebb környezetterheléssel jár – és persze a rezsi is mérsékeltebb lesz. Ma már nem ritka, hogy olyan hőszivattyús, kvázi-passzív házakat építenek a beruházók, amelyekkel már most megfelelnek a jövőbeni szabványoknak.

+1 FEELING:
Bár az újonnan alakuló városrészekben még akár évekig el kell viselni annak kényelmetlenségét, hogy minden fel van túrva, mindenütt építkezések folynak, azért ezekre a helyekre gyakorta hasonló élethelyzetben lévő, egyívású embereket sodor össze a sors, így pedig új közösség is könnyebben alakul ki. A legjobb közösségi tereknek többnyire a játszóterek bizonyulnak.