Még tart a lendület a lakásépítésben

A KSH ma megjelent adatai alapján, 2019. I. negyedévében 3661 új lakást adtak át országosan, ami 2010 óta a legerősebb évkezdetet jelenti. Ugyanakkor a kiadott 9639 új lakásépítési engedély már minimális csökkenést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest, igaz ez még mindig a második legmagasabb volumen 2007 óta.

A kiadott építési engedélyek száma éves szinten Budapesten és a nagyobb városokban esett vissza leginkább, 8-9 százalékkal. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy azon újépítésű lakásokat, amelyek építési engedélyét 2018. november elseje után adták ki, illetve már 2019 december 31-e után értékesítenek, a korábbi 5 százalékos kedvezményes forgalmi adó helyett 27 százalékos áfa terheli. „Folytatódhat tehát a visszaesés az új építési engedélyek számában. Ennek egyik jele, hogy az OTP budapesti újlakás-adatbázisa szerint, míg 2018 első négy hónapjában 121 új, kétlakásosnál nagyobb projekt 3400 lakását kezdték újonnan hirdetni, addig idén január és április között valamivel kevesebb beruházás keretében már csak alig 3100 új lakás jelent meg a piacon” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Attól azonban nem kell tartani, hogy a piac látványosan befagyna, hiszen most is rendszeresen jelentenek be új, több száz lakásos projekteket, elsősorban a III., a VIII., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben. Ugyanakkor egyre inkább csak a nagyobb, tőkeerős, tapasztalt beruházók maradnak a piacon, akik mögött általában nagy biztonságot nyújtó banki projektfinanszírozás áll. A piac tisztulása és az építőipari kapacitások kiszámíthatóbb tervezése pedig egyértelműen a vásárlóknak kedvez, nem úgy mint a várhatóan tovább folytatódó áremelkedés” – teszi hozzá ez elemző.

Míg a városokban visszaesés tapasztalható, a községekben, a tavalyi első negyedévhez képest 46 százalékos növekedés látható a kiadott építési engedélyekben, ami egyrészt a nagyvárosok erőteljes áremelkedése miatt a kisebb településeken megfigyelhető keresletélénkülés, másrészt a közelmúltban a vidéki lakáspiac élénkítésére tett kormányzati bejelentések hozadéka lehet.

Bár a kiadott építési engedélyek száma csökkenést mutat, a lakásépítések „tehetetlensége”, azaz az időben elhúzódó építési folyamat miatt a megépült lakások száma az idei első három hónapban országos szinten még 8 – Budapesten 50 (!) – százalékkal nőtt. Ugyanakkor a megyeszékhelyeken és a községekben csökkenést mutatnak a számok. Valószínűleg jövő évtől országos szinten is várható némi visszaesés, noha annak is megvan az esélye, hogy a vidéki, kisebb települések piaci élénkülése – legalább is részben – ellensúlyozhatja a nagyvárosok és Budapest egyelőre megjósolhatatlan mértékű lakásépítési lassulását.