Megkezdődött a hallgatói albérlet-vadászat

Idén az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem vezeti a legnépszerűbb egyetemek listáját – olvasható a legfrissebb felsorolásban. Az intézmények környékén villámgyorsan kiadják a legjobb albérleteket, így aki biztos a dolgában, jobban teszi, ha már a júliusi ponthatár kihirdetés előtt alaposan szétnéz a piacon. Az OTP Ingatlanpont ezért feltérképezte az öt legnépszerűbb egyetem környékének albérlet- és ingatlanpiacát.

Egy diák akinek egyre nehezebb albérletet találni

Csupán egy hónap van az érettségiig, így a végzős középiskolások számára az április egyet jelent az utolsó nagy hajrával. A legfrissebb adatok szerint tavalyhoz képest idén 4 százalékkal többen, 112 ezren választanák a továbbtanulást, az 5 legnépszerűbb felsőoktatási intézmény továbbra is Budapesten és a hagyományos egyetemvárosokban van. A jelentkezések számában – függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölték meg – ismét az ELTE végzett első helyen, ezt követi a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, az ötödik helyet pedig ezúttal is a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg.

Az ingatlanpiac, és főleg a lakásukat bérbeadó tulajdonosok hagyományosan nagy várakozással tekintenek a felvételi ponthatárok kihirdetésére, hiszen a jó helyen lévő albérletek villámgyorsan elkelnek a piacon. A tudatos és persze a saját tanulmányi eredményeikben bízó diákok, illetve szüleik már jó előre elkezdhetnek nézelődni az albérletek között, hogy akár a ponthatárok kihirdetésének másnapján lecsaphassanak a legjobb albérletekre. Aki az utolsó pillanatig vár, már csak a kevésbé kedvező adottságú ingatlanok közül válogathat, ha még marad egyáltalán miből válogatni. Azoknak a szülőknek, akik – azon túl, hogy gyermekük lakhatását biztosítanák az egyetemi tanulmányok alatt – befektetésben is gondolkodnak, kiváló megoldás lehet egy egyetemhez közeli, többszobás lakás megvásárlása.

Befektetési célú lakásvásárlásnál az árnövekedésen túl a bérbeadhatóság a legfontosabb szempont. Az egyetemek környékén szinte minden ingatlant ki lehet adni, bár a bérlők jóval igényesebbek lettek, s már nem csak az ár számít. Azt javaslom, hogy aki az egyetemistákra számítva, befektetési célra vásárolna lakást, forduljon olyan ingatlanközvetítőhöz, aki pontosan ismeri a legfrissebb piaci igényeket” - fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az alábbi körkép mind az albérletet keresőknek, mind a befektetési szándékkal vásárlóknak kínál lehetőségeket.

Budapest

Az első öt legnépszerűbb felsőoktatási intézmény között két budapesti egyetem is szerepel, de a TOP 10-es listán további fővárosi felsőoktatási intézményeket is találni, beleértve a Budapesti Műszaki Egyetemet, a Corvinus Egyetemet, vagy a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet. Mind az ELTE, mind a BME a XI. kerületben (ezen belül Lágymányoson) helyezkedik el, ahol az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb felmérése szerint átlagosan 564 ezer forintba került tavaly egy négyzetméter. A kerület amúgy is a befektetők egyik kedvenc célpontja, ami a jó bérbe adhatóságnak, a régóta emelkedő áraknak, valamint az új nagyberuházásoknak és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető. Leginkább a lakótelepi lakások ára ugrott meg: egy év alatt 20 százalékkal drágultak ezek az ingatlanok.

Rengeteg a kiadó lakás, azonban a bérleti díjak itt folyamatosan nőnek, az elmúlt 6 évben 50-80 százalékos emelkedés tapasztalható” – jelentette ki az OTP Ingatlanpont XI. kerületi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Heinrich Ádám hozzátette:egy jobb állapotú és elhelyezkedésű garzonlakás havi bérleti díja átlagosan 137 ezer forint, míg egy több szobás, társbérletnek is megfelelő 100 négyzetméteres lakásé legalább 200 ezer forinttól indul. Az elmúlt időszakban kicsit megtorpant a lakásbérbeadási kedv, sokan kivárnak. A felvételi ponthatárok bejelentésétől azonban nem számíthatunk a bérbevevők szempontjából kedvező bérleti díjakra, ezért is érdemes előre gondolkodni ebben a holt időben.

Debrecen

A Debreceni Egyetemre járók száma közel 25 ezerre tehető, idén pedig további 16 500-an jelölték meg valamelyik helyen. Debrecen belvárosi ingatlanai a főváros egyetemi kerületeihez képest ugyan valamivel olcsóbbak, de elérhetik néhány budapesti külvárosi kerület átlagárát. A lakáskeresők tavaly átlagosan 319 ezer forint négyzetméterárú lakásokkal találkozhattak, azonban a Vénkert és az Újkert ingatlanai között találni négyzetméterenként 450 ezer forintért is lakást. Debrecen ingatlanárait a városi fejlesztések, más nagyberuházások, illetve a külföldi hallgatók utóbbi években megnövekedett száma (és nagyobb vásárlóereje) is felfelé tolja, amely az albérletet keresők dolgát is nehezíti. A korábbi tendenciákhoz hasonlóan a diákok kiemelt szempontja az ingatlan elhelyezkedése és mérete. Vannak szülők, akik azon kívül, hogy biztosítják gyermekük lakhatását, leendő ingatlanukra befektetésként is tekintenek, sőt még a rezsit is megspórolják nekik. Egy többszobás lakás megvásárlása esetén a többi szobát társbérletként kiadva nem csak a fenntartásra, hanem akár zsebpénzre is futja a bérleti díjból.

Debrecenben egy 52 négyzetméteres,teljesen bútorozott lakás havi albérleti díja átlagosan 150 ezer forintra tehető, azonban vannak olyan frekventált elhelyezkedésű, jó állapotban lévő ingatlanok is, amelyek bérleti díja elérheti a 240 ezer forint összeget havonta” – mondta Nagy Enikő, a debreceni OTP Ingatlanpont iroda vezető értékesítési tanácsadója.

Szeged

A Szegedi Tudományegyetem hosszú évek óta a legrangosabb felsőoktatási intézmények közé tartozik, nem csupán hazánkban, hanem külföldi hallgatók körében is igen népszerű. Idén összesen 14 500-an en jelölték meg az intézményt, ezzel stabilan megtartva a negyedik legnépszerűbb egyetem helyét. A városban átlagosan négyzetméterenként 258 ezer forintért lehetett 2018-ban ingatlanokat vásárolni. A hallgatók körében a Tanulmányi Információs Központ elhelyezkedésében egyfajta egyetemi gócpont, függetlenül attól, hogy vásárlási vagy albérleti szándékról beszélünk.

A Tanulmányi Információs Központ környékén jellemzőek a 30 négyzetméteres garzonlakások, ezek ára 14-15 millió forinttól indul” – mondta el Nyári Imre, az OTP Ingatlanpont szegedi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Hozzátette: „egy-egy beékelődött újépítésű ingatlannal is találkozhatunk, amiket már a tervezőasztalról megvásárolnak. Ugyanezen a környéken egy használt másfél szobás ingatlan nagyságrendi ára 19-22 millió forint. A panel övezetekben másfél, esetenként kétszobás lakásokra valamivel olcsóbban találhatunk. A Makkosház vagy a Felsőváros részen egy panellakás ára átlagosan 15 millió forintra tehető. Szerencsére ezeken a városrészeken jó a tömegközlekedés, a hallgatók könnyen eljuthatnak a központba. Az albérletpiacon nagy a szórás; a külvárosi részeken akár már 60 ezer forintért is lehet garzont bérelni havonta, de a Belvárosban egy többszobás lakás esetén 150-200 ezer forint havi bérleti díjjal is számolhatunk.

Pécs

Hazánk legrégebbi felsőoktatási intézménye, a 650 éves múlttal rendelkező Pécsi Tudományegyetem napjainkban is népszerű. A belváros keleti részén lévő jogi és közgazdasági karhoz közeli albérletek valamivel olcsóbbak, ám havonta így is minimum 100 ezer forintba kerülnek. Ugyanakkor a nyugati oldalon, az orvostudományi kar közelében akár 20 ezer forinttal is magasabbak lehetnek az albérleti díjak. Az egyetemek közeli vonzáskörzetében elhelyezkedő ingatlanok iránti kereslet tavalyhoz képest kissé csökkenni látszik, és a szolgáltatásokban gazdagabb, a belváros szívében található ingatlanok irányába helyeződik át.

Akik Pécsen szeretnének ingatlanba fektetni, egy központi helyen lévő újépítésű ingatlan esetében 600-700 ezer forintos négyzetméterárral számoljanak. Ennél olcsóbban, négyzetméterenként akár 200-300 ezer forintért Kertvárosban találni még az egyetemisták számára vonzó ingatlanokat.” – összegzi Borvári Mária, az OTP Ingatlanpont pécsi vezető értékesítési tanácsadója.