Az új szocpolra építhetnek a lakásfejlesztések

2012.03.13, 0:49:

Szakértői várakozások szerint a jövőben az ingatlanfejlesztések is elkezdhetnek idomulni a szocpol kritériumaihoz, így energiatakarékosabb és nagyobb alapterületű lakások jelenhetnek meg az újingatlan-kínálatban.

Óvatosan optimista várakozások övezik az új lakások vásárlásának ösztönzésére bevezetett új szociálpolitikai támogatást, közismertebb nevén a szocpolt. A kedvezményt a kormány várakozásai szerint mintegy 4-5 ezer család vehet majd igénybe 2012-ben, összesen mintegy 5,2 milliárd forint értékben.

A 2012. január elsejével bevezetett, vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás kritériumai eltérnek a korábbi szocpolétól, a legfontosabb újdonság, hogy a régebben bevett előírt szobaszám helyett most négyzetméter alapon határozzák meg a gyerekszám mellett a támogatás mértékét. A szociálpolitikai támogatást legalább 60, de legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új, 2010. január elseje után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező, „B” vagy annál jobb energetikai minősítésű lakás vásárlására lehet fordítani. A támogatási összeg magasabb jobb energetikai minősítésű lakás vásárlása esetén. A szocpol előírásai szerint a lakás vételára áfa és telekár nélkül négyzetméterenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, azaz bruttó 381 ezer forint, alacsony energiafogyasztású épületnél 350 ezer forint, bruttó 445 ezer forint.

A szociálpolitikai támogatás

Az új szocpolra építhetnek a lakásfejlesztések

„Mindezt összevetve a KSH legfrissebb adataival, amelyek szerint Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 345 ezer forint volt 2011 I-III. negyedévben, míg a megyeszékhelyeken ez a szám bruttó 227 ezer forint volt, el lehet mondani, hogy az új kritériumok csak mérsékelten szűkítik a támogatással elérhető ingatlanok körét” – mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. A fővárosban az értékhatár csak bizonyos kerületekben, illetve a felső közép, felső szegmensbe tartozó lakások esetében korlátozhatja a szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok körét. Vidéken az új kritériumok alapvetően nem korlátozzák az ingatlanok körét, és itt a támogatás mértéke arányaiban is magasabb a teljes lakásár százalékában mérve.

A szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok mostani kritériumai a jövőbeli ingatlanfejlesztések irányát is befolyásolhatják. „A korábbi szocpol esetében is jellemző volt, hogy az ingatlanfejlesztők úgy igyekeztek kialakítani az lakásmixet egy-egy projektnél, hogy az ingatlanok nagy részét az állami támogatás igénybevételével is meg lehessen vásárolni, azaz a tervezésnél odafigyeltek az akkor elvárt szobaszámra, az árazásnál pedig a limitárra. Ezért a jövőben is arra lehet számítani, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét, és olyan lakások építésébe kezdenek, amelyeket a szocpolosok megvásárolhatnak. Így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban” – véli Kosztolánczy György.

Vissza